Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De fattige på første klasse
Peter Nedergaard
Margrete Auken er SFer og medlem af Europa-Parlamentet. Hun beretter i magasinet ALT om sine fattige opvækstvilkår i en familie med to tjenestepiger og en lægefar (Weekendavisens gode Søren Villemoes har afdækket sagen): »[M]in far arbejdede som hudlæge. Mine forældre fik i løbet af ganske kort tid fem børn, så der var også to unge piger i huset – en til husholdningen og en til at passe os børn. Min mor arbejdede med sin doktordisputats og tjente ingen penge, så det var en meget, meget forsigtig økonomi, og jeg kan da huske, at vi kun fik et blødkogt æg én gang om ugen. Det sidder stadig i mig …«
Groft sagt holder med de fattige. Det gælder også de fattige på førte klasse. SF må stille forslag om minimumsnormering med mindst tre unge piger i huset til familier med fem børn.
Helstaten Ukraine
Hans Hauge
Ukraine er tosproget – mindst (ukrainsk og russisk). Ligner Ukraine ikke fortidens Danmark? Helstaten? Den var tosproget med dansk og tysk. 1848 var en borgerkrig. Slesvig var vores Donetsk (DNR) og Lugansk (LNR), og Krim var vores Holsten. Slesvig og Holsten ville høre til det tyske rige, Krim og de andre til det russiske. Ukrainerne i Kiev og omegn er nationalister. Det samme var de i København og omegn. Helstaten vandt i første omgang, men i 1864 mistede vi Sønderjylland. Preussen var datidens Putin. Vi ved alle, hvad en folkeafstemning på Krim ville få som resultat. Det går nok med Ukraine som med Danmark – men uden genforening.