Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: SF må stille forslag om minimumsnormering med mindst tre unge piger i huset til familier med fem børn

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fattige på første klasse

Peter Nedergaard

Margrete Auken er SFer og medlem af Europa-Parlamentet. Hun beretter i magasinet ALT om sine fattige opvækstvilkår i en familie med to tjenestepiger og en lægefar (Weekendavisens gode Søren Villemoes har afdækket sagen): »[M]in far arbejdede som hudlæge. Mine forældre fik i løbet af ganske kort tid fem børn, så der var også to unge piger i huset – en til husholdningen og en til at passe os børn. Min mor arbejdede med sin doktordisputats og tjente ingen penge, så det var en meget, meget forsigtig økonomi, og jeg kan da huske, at vi kun fik et blødkogt æg én gang om ugen. Det sidder stadig i mig …«

Groft sagt holder med de fattige. Det gælder også de fattige på førte klasse. SF må stille forslag om minimumsnormering med mindst tre unge piger i huset til familier med fem børn.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Helstaten Ukraine

Hans Hauge

Ukraine er tosproget – mindst (ukrainsk og russisk). Ligner Ukraine ikke fortidens Danmark? Helstaten? Den var tosproget med dansk og tysk. 1848 var en borgerkrig. Slesvig var vores Donetsk (DNR) og Lugansk (LNR), og Krim var vores Holsten. Slesvig og Holsten ville høre til det tyske rige, Krim og de andre til det russiske. Ukrainerne i Kiev og omegn er nationalister. Det samme var de i København og omegn. Helstaten vandt i første omgang, men i 1864 mistede vi Sønderjylland. Preussen var datidens Putin. Vi ved alle, hvad en folkeafstemning på Krim ville få som resultat. Det går nok med Ukraine som med Danmark – men uden genforening.