Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Selvfølgelig kan man skabe demokrati med militære midler

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vrøvl

Lars Møller

Med Vestens tilbagetrækning fra Afghanistan lyder det med stor enighed, at man ikke kan skabe demokrati med militære midler. Groft sagt må stilfærdigt hævde, at det er noget historisk vrøvl. Efter Anden Verdenskrig blev der med militære og politiske magtmidler indført demokrati i både Tyskland og Japan.

Forskellen mellem dengang og nu var, at man gik ind med overvældende militær magt og en stålfast vilje til at ændre tingenes tilstand. Det gjorde man hverken i Irak eller i Afghanistan. I begge lande begik man under amerikansk ledelse så mange grove fejl, at man skulle tro, at det var med vilje. Reelt var det blot de ansvarlige politikeres totale mangel på historisk viden, og med en anelse indsigt kunne man formentlig have opnået et helt andet resultat. Man skulle dog have tænkt sig om, inden man handlede, hvilket ikke altid er en selvfølge i politik.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lykkelige Jim

Peter Nedergaard

Jim Lyngvild ser man her og der og alle vegne. Den asatroende Dansk Folkeparti-tilhænger og designer har evnet at favne et bedt publikum. Han laver kunstige opsætninger af vikinger på museer og glansbilledmalerier i kirker. Han har senest klædt den danske kirkeminister ud som en hedensk vølve.

Kirkens venstrefløj ser vist ligefrem med positive øjne på Jim Lyngvild. Er han ikke så dejligt alternativ og provokerende? Er der ikke noget befriende ved den kunstneriske kitsch fra ham? Tager Jim Lyngvild ikke kirkens budskab lige så let, som kirkens venstrefløj egentlig også selv gør?