Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Selv Robin Hood ville blive flået af Pikettys forslag

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Socialisme gennem skat

Bent Blüdnikow

Netop som man tror, at socialismen er død og lugter fælt, genopfindes den altid. Det er ikke mærkeligt, for dens utopiske ideer om fællesskab, lighed, kærlighed og høje skatter vil altid vække genklang hos en ung generation, der ikke ved bedre.

For tiden er medierne vilde med den franske økonom Thomas Piketty, der i en række bøger kritiserer verdens ulighed og foreslår skat på hvad som helst for at udligne forskellene. I studenterbladet Information hyldes han som vor tids helt.

Ser man nøjere på hans skatteforslag bliver det klart, at han er vore dages Robin Hood, bortset fra at Robin sikkert også ville blive flået af hans forslag. Piketty foreslår nemlig en formueskat, der er ca. 70 pct. højere end Enhedslistens forslag. Formuer på over 1,3 milliarder skal beskattes med 90 pct.

Vi ved godt, hvad der vil ske. Folk med penge vil flygte og Piketty vil skabe et lige samfund med fattiglemmer. Men det er jo ligegyldigt, blot alle er lige i Utopia. Robin Hood bør gemme tyvekosterne fra de rige under sin hovedpude.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mådeholdet, der blev væk

Peter Nedergaard

For ikke så mange år siden var det god kutyme, at man som borger ikke krævede alt af det offentlige, som man havde »ret« til. Hvis man kunne klare sig uden hjælp, tog man ikke imod hjælp. Det er tilsyneladende anderledes nu. Man betragtes tilsyneladende som tossegod, hvis man ikke skraber alt det til sig selv, som man kan af andres penge.

Hvorfor? Hvorfor har denne meget venstreorienterede rethaveriske rettighedstankegang i den grad slået sådan rod i alle kredse, ja, selv hos personer, som kalder sig borgerlige? Groft sagt undrer sig spørger, om post-coronakrisen mon vil ændre herpå?