Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Sådan bliver det en sportslig hyldest at bede præsidenten om at rende sig selv et vist sted

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Let’s go, Brandon!

Eva Selsing

Hvis De var i tvivl om, hvorvidt der er sovjetiske træk i tidens medier, er denne lille sag opklarende: Til amerikanske sportsbegivenheder er det kommet på mode at synge »f*ck Joe Biden«. Fordi der er en stor og voksende utilfredshed med den siddende præsident blandt almindelige, borgerlige amerikanere. Nå, men ved et sådant arrangement for nylig råbte mængden »f*ck Joe Biden« i baggrunden ved et interview med racerkøreren Brandon Brown. Den kvindelige interviewer fra stationen NBC bemærker nervøst udråbene og siger med fistelstemme, at publikum vel nok er glade, at de sådan råber »let’s go Brandon!«

Et stykke anskuelsesundervisning i det, man kunne kalde journalisme: Altså journalistik, der er degenereret til ideologisk begrundet manipulation. Puha, godt det kun er ved sportsbegivenheder, at de reporterende agerer sådan, hvad?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det ikke-repræsentative demokrati

Peter Nedergaard

Nu er Folketinget igen i arbejdstøjet for det danske repræsentative demokrati. Det vil sige: repræsentative og repræsentative. 63 procent af Folketingets medlemmer er enten akademikere eller studerende mod kun 14 procent i befolkningen. Samtidig er andelen af arbejdere i Folketinget kun 16 procent, selvom over halvdelen af den erhvervsaktive befolkning i Danmark er faglærte eller ufaglærte arbejdere. Sidstnævnte andel er faldet over årene i Folketinget, idet andelen af arbejdere i for eksempel 1977 var på 44 procent. Et af Danmarks store problemer er, at vi uddanner for mange akademikere og for få faglærte. Resultatet er en akademikerarbejdsløshed i København på 9.100 samtidig med, at alle råber på faglærte håndværkere.

Måske er forklaringen på dette mismatch på arbejdsmarkedet, at det ikke-repræsentative Folketinget glemmer de faglærte.