Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Så skete det endelig: CIA er blevet woke

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Central Intersectional Agency

Eva Selsing

De kender CIA, den amerikanske efterretningstjeneste, der blander sig i udenlandske valg og afværger terrorisme? Der er sket noget med den. Den er blevet woke! I en vidunderlig reklamevideo beretter en nyansat chef i tjenesten om sine kvalifikationer til jobbet. De er som følger: at hun er »en farvet kvinde, en mor, en ciskønnet millennial, der har fået en angstdiagnose«, samt at hun er »intersektionel«, hvilket er et akademisk ord for radikalfeminist. Det var spændende! Men det bliver bedre: videoens grundtema er hendes stolthed over sig selv. En fuldtonet narcissus-kærlighedserklæring.

De tænker måske »hvad skal det dog hjælpe, når der skal afværges terrorangreb, og vil dette fokus på hudfarve mon influere på, hvem den kære chef vælger at beskytte?« Til det er der kun at sige, at den slags indvendinger er helt og aldeles uønskede. Det skønne ved woke er, at der kun er plads til én form for ytringer, nemlig hyldester til myriaden af venstresnoede identiteter. Så almindelige amerikanere må bare stikke piben ind og krydse fingre for, at fremtidens terrorisme kan afværges med navlepil.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vestlig almendannelse

Hans Hauge

En gymnasielærer P.V. Rasmussen vil indføre endnu et fag i gymnasiet: et dannelsesfag, der skal gøre de unge mennesker til verdensborgere i stedet for danskere. I den »vestlige verden« har vi samme menneskesyn. Ja, mon ikke? Det er meget bedre end det, de har i den østlige verden, hvorfra mange af hans elever kommer. Hvad bygger Vesten på? Oplysningstidens filosofi. Ok, så vi er alle rationalister. Der røg Grundtvig og Kierkegaard, men pyt med det. Sådan er fremskridtet. Hvilken »oplysningstid« mon? Kant er et ideal. Ifølge Kant kunne hverken kvinder eller ’sorte’ fælde en moralsk dom, men det ser vi lige bort fra. Fornuften skal udrydde religion. Det skal de lære i gymnasiet. FNs verdensmål må ikke »glide ungdommen af hænderne«. Kunne man så ikke forsyne alle elever med den der runde pin, som politikerne går med i reversen og give Rasmussen et Kant-kursus for begyndere?