Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Så er der fællessang med Nicolai Wammen

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Til arbejdet, liv eller død!

Hans Hauge

Engang var arbejdet hårdt. Det var en forbandelse. »Men da det led mod julen, da sagde armen nej«. Efterhånden kom teknologien til hjælp. Skovlen blev en gravemaskine. Kraner løfter containere. Havnearbejderen kontrollerer. Rengøring sker med maskiner. Selv museskader hører man sjældent om. Og de fleste kan faktisk godt lide at komme på arbejde.

Fine kantiner, skurvogne, popmusik til arbejdet. Rimelige lønninger. Pensioner. Bil. Ferie. Hvordan beskriver arbejderpartiet Socialdemokratiet arbejdere anno 2020? »De har slidt og slæbt«, »de er nedslidte«, »de knokler«. Og så er der fællessang med Nicolai Wammen: »Rigmændene fodres ved arbejder-slid«: Lad bankerne betale. De rige svin.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Defund the lejesvends

Eva Selsing

Er kulturklassen venstreorienteret? Taler kulturklassen for tolerance, men tolererer ikke selv politisk pluralisme? Ja. Det er to selvfølgeligheder, filmmanden og den selverklæret kulturradikale Peter Aalbæk fremhæver i et debatindlæg. »Uden at blinke leverer vi som tak for betalingen effektiv propaganda for vores verdensopfattelse, som i overflod dominerer debatten.«

Nu ved vi godt, at borgerligheden ligger brak og nøjes med at pippe efter de røde definitionsmagthavere; man flager jubelidiotisk med regnbueflag, ønsker kvik-skilsmisser og sætter udlandet over nationen. Men måske borgerligheden skulle prøve noget nyt. Det er jo ingen naturnødvendighed at bruge skattekroner til at udbrede det venstreorienterede verdenssyn. Her er et valgslogan til de bovlamme blå: defund the lejesvends!