Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Så blev Heinrich Steffens endelig slettet fra vor kulturarv

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Farvel til Steffens

Bent Blüdnikow

Det er nævnt i mange historiebøger, at den holstenske videnskabsmand Heinrich Steffens spillede en rolle i Danmark ved at introducere tysk romantisme. Hans forelæsninger i Ehlers Kollegium er berømte, hvor hele Danmarks intellektuelle elite som Grundtvig, St. St. Blicher, Oehlenschläger og Ørsted-brødrene henført lyttede med. Steffens højstemte romantik blev dog for meget for de jordbundne danskere, og Grundtvig skrev: »Han kom og svandt som et luftsyn. Det var godt, thi han havde vist ellers forvirret mange Hjerner.«

Nu er han så fjernet fra den nye Højskolesangbog, idet hans sang »Lynildsmand« ikke er med. Dermed har de gravalvorlige Grundtvigtilhængere, der udgør sangbogsredaktionen, omsider fulgt op på deres åndelige faders holdning og endelig fjernet den romantiske digter fra dansk jord. Ingen ved mere, hvad tysk romantik betød for Danmark, men til gengæld har man introduceret Ramadan-sangen.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Grøn af nationalisme

Hans Hauge

Anti-nationalister (dvs. verdensborgere) har altid kritiseret fædrelandskærlige danskere med, at alt det, de siger er dansk, kommer fra udlandet. Snart vil de smile og fortælle, at adventskrans og juletræ kommer fra Tyskland, for tyskerne er originale. Eller var. Men nu skal det være slut. Med det nationalistiske og det ikke-folkevalgte Klimaråd i spidsen vil Danmark stå i spidsen for en global omstilling. Vi bliver grønne i Danmark. Og selvom det ikke hjælper det mindste, så gør det noget andet: Danmark bliver »foregangsland«. De vil høre om os ude i udlandet, ligesom dengang vikingerne drog ud. Det originale kommer ikke til os fra udlandet, men det kommer til udlandet fra os. Det er nationalisme 2.0. De andre bliver grønne af dansk nationalisme, når de ser rød-hvide vindmøller. Deutschland, alles ist vorbei.