Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Ryk i fængsel – uden at vide hvorfor

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Matador på Borgen

Jarl Cordua
I FE-sagen, som stadig udvikler sig, er Deres Groft sagt sat på en prøve for at kunne begribe sagen. Det er ikke så tit, at en tidligere departementschef, som i sin karriere har været chef for BEGGE af landets efterretningstjenester, varetægtsfængsles i hemmelighed og må holde jul og nytår i kachotten helt UDEN offentlighedens kendskab. Forsvarsminister Trine Bramsen havde ellers 13. december ladet offentligheden vide, at fem hjemsendte FE-medarbejdere – og blandt dem Findsen –  nu kunne vende tilbage til arbejdet, efter at de i halvandet år havde måttet kukkelure derhjemme, mens en kommission undersøgte den mørkelagte sag. Men da forsvarsministerens pressemeddelelse kom, havde Findsen jo siden 8. december siddet varetægtsfængslet. Retstilstanden minder om den i spillet »Matador«, hvor en spiller pludselig må rykke i fængsel uvist af hvilken grund og så må finde ud af, i hvilken runde man må bruge det benådningskort fra Dronningen, som man tidligere har modtaget.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kongelig kvalme

Bent Blüdnikow
Denne Groft sagt-skribent er stor tilhænger af Kongehuset. Det er måske anakronistisk og oldnordisk, men det er er med til at knytte nationen sammen i en flygtig tid.
Men der er noget ved kongefamiliens optræden i medierne, som er problematisk, og det skyldes ikke kongefamilien, men medierne. Der er en kvalmende underdanighed, når journalister omtaler og interviewer medlemmer af Kongehuset, som rent menneskeligt er ubehagelig. Historikeren Henrik Jensen siger det tydeligt i Kristeligt Dagblad: »DRs og TV 2s utidige savlen over kongelige anliggender provokerer mig. Ja, det er et fysisk ubehag.«
Denne skribent genkender følelsen. Hvor offentligheden forventer kritisk journalistik over for alle andre, så undlader journalisterne det over for Kongehuset. Og det er på sin vis også i orden, for Kongehuset skal jo blot være toppen af kransekagen og fornøje os med ceremoniel optræden, så der er ingen grund til kritisk snagen. Men underdanighed og ukritisk rosen er i virkelighed at udvise disrespekt for Kongehuset.