Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Rygterne om EUs død er stærkt overdrevne

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Peter Nedergaard

Ligesom det sker for tiden, er EU mange gange tidligere erklæret død. Da Frankrig boykottede Ministerrådet i 1960erne og førte »den tomme stols politik«. Da samarbejdet var ved at gå til i nyprotektionisme i 1970erne. Da Margaret Thatcher i 1980erne rev ethvert topmøde itu for at få sine »money back«. Da Danmark (og næsten også Frankrig) stemte nej til Maastricht-traktaten i 1990erne. Da EUs forfatnings-traktat blev mødt af nej’er ved folkeafstemningerne i Frankrig og Holland i 2000erne. Da den græske gældskrise sled og sled på samarbejdet i 2010erne.

Hver gang spåedes EU død. EU var i respirator. EU var skindød. Sagen er blot, at EU hidtil hver gang er gået fra krise til krise – fremad!

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Folkekirkens Gajolbudskab

Hans Hauge

En ting ved vi om Folkekirken. Den kan ikke udtale sig om noget. Fordi den er en folkekirke, hvor alle er præster. Men så kom coronaen, og nu har en eller anden præstemafia taget magten og forvandlet folkekirken til en statskirke, der kan udtale sig. Og det kan den med en omgang latterlig luftguitarsnak:

»Påske er, at livet altid løber i forvejen«. Sætningen er meningsløs. »Livet er forude«. Hvor i al verden har de fundet et sådant Gajollågsbudskab? Man må sige med Grundtvig: Hvi er Herrens Ord forsvundet fra Hans hus? Men hvem er det nu Grundtvig er? spørger Folkekirken.