Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Rigsret for Mette såvel som for Inger

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lakmusprøven

Lars Møller

Det danske demokrati står over for sin mest grundlæggende lakmusprøve. Man erindrer fra sine kemitimer, at denne prøve med sikkerhed viser, om en væske er syreagtig eller basisk. Der er ingen mellemregninger, enten er den det ene, eller også er den det andet.

Groft sagt forstår, at Inger Støjberg – tidligere partiet Venstre – i demokratiets interesse måtte stilles for en rigsret, fordi hun efter sigende skulle have overtrådt en international konvention. Hvis det viser sig, at regeringen med statsminister Slette-Mette (S) i spidsen har overtrådt ikke en konvention, men selveste Grundloven i forbindelse med Minkskandalen, så må hun logisk nok også stilles for en rigsret. Hvis der altså skal være lighed for loven. Ellers består dansk demokrati ikke lakmusprøven. Groft sagt venter i spænding.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lenin har ret

Peter Nedergaard

Vladimir Lenin –  grundlægger af Sovjetunionen – var sikker på, at kapitalisterne vil ende med at finansiere revolutionære. Har han ret? Fonden bag milliardvirksomheden Novo Nordisk har blandt andet givet en vis Mikkel Bolt fire millioner kroner til projektet, »Æstetiske protestkulturer«, hvoraf noget går til en bog om aktionen, da statuen af Frederik V blev smidt i havnen.

Hans slutord i bogen lyder: »Når nogen smider en statue i havnen eller udøver hærværk mod et monument, eller går på gaden og sætter ild til en politistation, så er de voldelige. Så overskrider de samfundets regler. Det er vold ifølge politikerne. Det er demonstranterne, der er voldelige, ikke staten. Det er naturligvis forkert, demonstranterne udøver mod-vold, de forsvarer sig mod en forudgående vold, symbolsk og reel, afviser statens kontrol og kapitalens eksklusion og forsøger med henvisning til generationer af slagne at genrejse og fuldende befrielsesværket.« Ja, Lenin har ret.