Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Retsstaten er ved at segne under arbejdsbyrden

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den myreflittige retsstat

Hans Hauge

Retsstaten har næsten lige så travlt som sygehusene. Den er ved at segne under arbejdsbyrden. Retsstaten er et fænomen og ord, som har afløst nationalstaten og demokratiet. Retsstater behøver ikke være demokratiske. Tænk på den nationalsocialistiske stat, der også var en retsstat. Retsstaten har med stor flid og opfindsomhed fået Inger Støjberg sat i fængsel. Retsstaten vil snart også få Morten Messerschmidt dømt for forbrydelser mod EU. 98.000 kroner er jo et enormt beløb. Det har han svindlet for. På Fyn har retsstaten fået Dan-Bunkering dømt for at sælge benzin, for firmaet havde forbrudt sig mod EU. Og det må man ikke. I Holstebro lykkedes det også at få dømt en myreflittig og iværksættende fiskeskipper og hans kone, som havde tjent for mange penge. Og den går ikke. Gad vide, hvor mange millioner retsstaten har tjent på det seneste? Skattefrit. Er det ikke godt, at vi lever i en retsstat? Det er da bedre end i Danmark.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Autokraten i Lyngby?

Peter Nedergaard:

En elev på Lyngby Handelsgymnasium, Katrine Fischer, skrev på et tidspunkt et indlæg i Berlingske, hvori hun påpegede, at der på gymnasiet var udbredt dovenskab og manglende engagement. Hun appellerede til, at tingene blev ændret. Et ordentligt gymnasium ville prise sig lykkelig for den slags elever, som råbte vagt i gevær på faglighedens vegne. Men sådan skulle det ikke være på Lyngby Handelsgymnasium, hvis rektor i stedet gav eleven en skriftlig advarsel og truede med skrappere foranstaltninger. Nu har Folketingets ombudsmand afgjort, at rektorens reaktion i form af en advarsel underminerede Katrine Fishers ytringsfrihed. Vi ved, at autokrater presser ytringsfriheden i mange lande. Har vi også en sådan siddende i Lyngby? Groft sagt anbefaler i hvert fald i første omgang, at rektor læser Danmarks Riges Grundlov.