Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Rendyrket pamperisme eller bare helt kuk-kuk?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Helt kuk

Peter Nedergaard

Nogle mener, at danske lønmodtagere får god lønkompensation via virksomhederne under coronakrisen. Men så har de ikke hørt om lønkompensationen, som tilbydes i HK. Her får tidligere fagbosser to tredjedele af den hidtidige løn, fra de er 60, og til de går på pension.Når 60-årige Kim Simonsen i år fratræder som formand for HK, kan han således oppebære to tredjedele af sin nuværende løn på 88.000 kroner om måneden helt frem til pensionen. Uden at han skal røre en finger.

Man kan beskrive ordningen på forskellig vis. Som rendyrket pamperisme. Som grådighed over for medlemmer, der oftest får lavere løn i arbejde, end Kim Simonsen får uden at lave noget. Som helt kuk-kuk. Fagbevægelsen har ofte svært ved at forklare, hvorfor medlemmerne forlader fagforeningerne i stimer. Måske er de selv forklaringen.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kidnappede NGOer

Bent Blüdnikow

Amnesty har på twitter lagt en tekst ud med et foto af statsminister Mette Frederiksen. Teksten lyder: »Til de danske børn, vi lod sidde i fangelejre i Syrien for mange år siden. Undskyld. Er det ikke bedre at handle nu, end at skulle undskylde senere?«

Amnesty er egentlig en humanitær hjælpeorganisation, der arbejder for at få fanger fri. Men det er selvfølgelig ikke nok, for nu er Amnesty også en politisk bevægelse, der blander sig i politiske spørgsmål som børnene i Syrien. Og det er ikke første gang. Da Mette Frederiksen rejste til Israel, var Amnesty og Mellemfolkelig Samvirke fremme med kritik af rejsen og af Israel. Endda med urigtige anklager mod Israel.

Det er, som politikeren Henrik Dahl har skrevet, desværre sådan, at NGOerne er kidnappet af venstrefløjen og ikke mere er politisk neutrale hjælpeorganisationer. Politikerne har dog den mulighed at fratage dem statsstøtte.