Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Rejs dig, du sultens grønne slavehær – men drop linjen om skattens skarpe klo

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Sultens studenterhær

Hans Hauge

Otte medlemmer af Den Grønne Studenterbevægelse vil sultestrejke. De otte hedder ikke kedelige navne som Olsen og Andersen, men Kærn Berggren, Wiggen Kramhøft, Dahlin og Ørsted. Vi kan sagtens se, hvor de kommer fra. Næppe Ishøj. Mens de sultestrejker, kan de ikke studere, men de får nu nok heller ikke SU, for de ved, hvor pengene kommer fra til SU. De fremkommer med en påstand. Om 30 år vil der komme 200 millioner klimaflygtninge. Hvordan kan de nu bevise den slags? Hvor kommer de hen? Og skal vi så ikke hjælpe dem, når de sultne flygtninge kommer? Eller vil danskerne flygte nordpå, ligesom inderne gør nu?

Nå, vi må vente til 2050 for at finde ud af, om de otte har ret. Mens de otte sulter, kan de synge fællessang: Rejs dig, du sultens slavehær! Vågn til kamp af jer dvale. Sådan sang fortidens røde studenterbevægelse. Men de grønne skal udelade »vi flås af skattens skarpe klo«, for skatten er jo på biler og den slags utøj.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ved en udnævnelse

Peter Nedergaard

Henrik Qvortrup skal være ny chefredaktør for Ekstra Bladet og træder dermed ind i rækken af navnkundige personer som Victor Andreasen, Sven Ove Gade og Poul Madsen. Groft sagt ønsker tillykke. Selvom vi naturligvis altid tager afstand fra ulovligheder, har Henrik Qvortrup nogle journalistiske gener, som mange Groft sagt’ere sikkert sagtens kan genfinde hos sig selv. Henrik Qvortrup har endnu ikke udmeldt et nyt slogan til erstatning for det lidt bedagede »Ekstra Bladet tør, hvor andre tier«. Han vil måske vente til, at han er tiltrådt i det nye job. Som altid er Groft sagt imidlertid behjælpelig med forslag. Hvad med »Ekstra Bladet – en fængslende avis«, »Ekstra Bladet – er ikke lænket til fortiden« eller »Ekstra Bladet – med kilder for enhver pris«? Disse forslag kan naturligvis alle anvendes kvit og frit.