Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Rapport fra det identitetspolitiske jerntæppe

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Rapport fra det nye jerntæppe

Eva Selsing

Hvordan det går med at genopføre Sovjet i Vesten? Jo, det går aldeles fortrinligt. Der er daglige eksempler på tankens ensretning, men lad os her nævne et par af de rigtigt sjove. I Skotland bliver en kandidatstuderende undersøgt for i en time at have sagt, at kvinder er mennesker født med kvindelige kønsdele. Nogen havde simpelthen klaget til universitetets ledelse. I Spanien er en politiker blevet suspenderet fra Twitter for hate speech: Han havde skrevet, at en mand ikke kan blive gravid, fordi han ikke har nogen livmoder.

Hvad mon næste skridt bliver. Hvilke kendsgerninger bliver de næste, man ikke må ytre? Til at hjælpe den identitetspolitiske bevægelse har centrum-venstre og den døde borgerlighed vist sig utroligt efne udi at udskamme alt højreorienteret. Sagaen om Trump og udgrænsningen af folk, der sympatiserer med hans projekt, er en lille forsmag på den potentielle arbejdsalliance, der kan opstå mellem den hårde identitetspolitik og den smattede borgerlighed, der ligesom bare ikke gider at høre på de forkerte holdninger, vel? Spændende tider, vi lever i.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De uerfarnes efterladenskaber

Peter Nedergaard

Sigge Winther Nielsen analyserer i en ny bog reformerne fra de seneste år. Blandt andet gymnasiereformen i 2005, reformen af skattevæsenet 2005, politireformen i 2007, folkeskolereformen i 2013 og familieretshuset i 2019. Fællesnævneren er fejlslagenhed. Politikere i bogen indrømmer, at uvidenhed er hovedårsagen til, at reformer i nyere tid i Danmark i bedste fald intet nyt fører med sig, og i værste fald forværrer situationen. Mange politikere i dag aner ganske enkelt ikke, hvad der sker uden for Christiansborg-boblen, når de laver »reformer«.

Groft sagt har et bud på, hvorfor det forholder sig således. Mange af nutidens politikere har ofte kun sporadiske joberfaringer uden for det politiske. De er tit valgt ind for tidligt. Med politikere uden personlige erfaringer fra erhvervslivet og den offentlige sektor er risikoen for ressourcespild enorm.