Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Racisme på Akademiet

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Racisme

Lars Møller

Groft sagt må åbenbart revidere sin gammeldags opfattelse af racisme. Denne skribent har altid troet, at en racist var en person, der mente at mennesker af en anden hudfarve på en eller anden måde var mindreværdige og i værste fald helt uden menneskerettigheder. Racister har man gennem tiden fundet i mange forskellige folkeslag som japanere, kinesere, zuluer og hvide. De hvide kunne ovenikøbet opdele deres egen race i under- og overmennesker og Groft sagts hidtidige opfattelse har været, at racister var noget særdeles væmmeligt og negativt.

I DR-dokumentaren »Oprør på Akademiet« optræder nogle racistiske studerende, der besynderligt nok ikke er væmmelige. Nogle vil ikke se på kunst lavet af hvide, andre vil ikke arbejde med hvide, og endelig mener en, at alle hvide mennesker er racister. Det har underligt nok ikke vakt synderlig opstand. Tænk, om hvide havde sagt det samme om andre.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Automatisk velfærdsregulering

Peter Nedergaard

Engang fandtes der i Danmark en lov om dyrtidsregulering, som var en automatisk regulering af løn og visse offentlige ydelser i takt med inflationen, uanset om der var råd til reguleringen eller ej. I 1983 blev dyrtidsreguleringen midlertidigt suspenderet, og i 1987 blev den helt afskaffet. Det skete som et led i Poul Schlüters økonomiske genopretning efter det morads, som Anker Jørgensens regeringer havde efterladt landet i med gældsstiftelse og manglende konkurrenceevne.

Nu vil Mette Frederiksens regering indføre en velfærdslov med en automatisk velfærdsregulering. Ideen er, at fremtidige regeringer hvert år som minimum skal tilføre den offentlige sektor et ekstra antal milliarder kroner i takt med presset fra flere børn og ældre. Det gælder, uanset om vi har råd til det eller ej. Hvem skal foretage genopretningen af økonomien næste gang?