Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Populærkulturens fremstilling af familiefædre er dybt krænkende

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Grov chikane

Bent Blüdnikow
Vi hører hele tiden om, at kvinder udsættes for nedværdigende behandling og disrespekt. Det kan ikke afvises, at det sker, men ser man på skildringen af mænd og kvinder i TV, så behandles kvinder med betydelig mere respekt end mænd. I komedier og tegnefilmserier er familiefaren altid et sølle skvat med idiotiske meninger, som den snusfornuftige husmor må bringe ned på jorden. Tænk blot på »Kongen af Queens«, »Alle elsker Raymond« eller et utal af tegnefilmserier som »American Dad«, »Flintstones«, »Simpsons« eller »Family Guy«. Alle har de en fjollet og bøvet ægtemand som hovedperson og fornuftige hustruer.

Hvorfor føler ingen sig krænket over det? Er det fordi, at de bøvede ægtemænd er så underkuet, at de ikke tør protestere, eller er det fordi, at de ikke er lige så hysterisk krænkelsesparate som kvinderne?
Ups, bare der ikke er nogen, der føler sig krænket over det.

Radikale islamofober

Christian Marcussen

En tyrkisk »tænketank« med tætte forbindelser til Erdogans regime har udgivet en rapport om islamofobi i Danmark. Som et eksempel dvæler rapporten ved de mange muslimske friskoler, som er under skærpet tilsyn. Rapporten dvæler dog knap så meget ved, at årsagen skal findes i censurerede biologibøger, video-materiale fra Hizb ut-Tahrir samt opfordringer til eleverne om ikke at blive venner med ikke-muslimer.

Også Radikale Venstres Ida Auken fremhæves i rapporten. Islamofobiske Ida kom nemlig til at trodse partiets kernevælgere, da hun i et debatindlæg udtrykte sin forargelse og mishag over, at en muslimsk mand ikke ville røre ved hende, fordi hun er kvinde.

Med andre ord giver det et hak i Erdogans sorte bog, hver gang man ikke bare møder islamiseringen med et selvudslettende smil. Groft sagt er fristet til at kalde rapporten for talentløs, tendentiøs, islamistisk propaganda, men gør det naturligvis ikke! Det kunne jo virke islamofobisk.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Grøn nationalisme

Peter Nedergaard

SF vil begynde udfasningen af benzinbilsalget allerede i 2022. Det er selvfølgelig et forslag fremsat i klimapolitikkens navn. Groft sagt vil gerne påpege to problemer ved forslaget. For det første er er det et forslag, som er tænkt i en ren national kontekst. I forvejen udgør Danmarks udledning af klimagasser ca. en promille af verdensudslippet. Dette forslag berører sig om promiller af promiller af promiller. For det andet er forslaget tænkt i en ren storbykontekst, hvor der er let adgang til andre transportformer. Objektivt betragtet er forslaget ren symbolpolitik. Det gør ikke verden bedre. Det gør kun, at forslagsstillerne føler sig bedre. Mod den slags virkelighedsfortrængning er den eneste medicin at få politikere, som kender virkeligheden bedre. Lad os få politikere med rigtig erhvervserfaring og verdensudsyn!