Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Ph.d. i blomkålsører, knippelsuppe og bankekød

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nattelivets eksperter

Lars Møller

Et erfarent og erhvervstungt udspil kommer fra justitsminister Nick Hækkerup (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S). De vil skabe et tryggere Danmark og indføre en række forbud i nattelivet, øge overvågningen samt den økonomiske kontrol med kriminelle unge. Herudover skal restaurationsvirksomheder i de såkaldte nattelivszoner have mindst en autoriseret dørmand på vagt mellem 24 og 05.

Groft sagt er begejstret for initiativet, men hvorfor er undervisningsministeren ikke med? Det kan heldigvis nås endnu, og Groft sagt ser frem til at blive præsenteret for indholdet af dørmandsuddannelsen. Det bør lige nævnes, at en ph.d. i blomkålsører, knippelsuppe og bankekød ikke bør være for kostbar. Det har små virksomheder nemlig ikke råd til.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dialektisk regering

Peter Nedergaard

For knap et par år siden sagde justitsminister Nick Hækkerup således i Folketinget: »Uden tryghed, ingen frihed. […] Og hvis man siger, at dét er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden. Med overvågning stiger friheden.« Udsagnet tydede på en regering, som tænker dialektisk. Overvågning = frihed.

Under de seneste ugers oprulning af minkskandalen er dialektikken igen kommet frem. Mette Frederiksen begrunder sletningen af sms’erne i toppen af Statsministeriet efter 30 dage med sikkerhedshensyn. Det er ikke sikkerhedshensyn, som sikkerhedseksperter finder troværdige. Alligevel påpeger Mette Frederiksen, at vi blot skal have tillid til Mette Frederiksen i sagen. Dialektik igen: Utroværdighed = tillid. Glemmer statsministeren, at dialektikken også indebærer, at noget slår over i sin modsætning – at rødt bliver blåt?