Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Peter Viggo Jakobsens ubekvemme sandheder

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubekvemme sandheder

Peter Nedergaard

Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet har tilsyneladende fået mundkurv på af institutionens ledelse. Formodningen er, at det skyldes pres fra forsvarsminister Trine Bramsens rådgivere. Anledningen skulle være følgende udtalelse: »Jeg synes, at Pakistan er blevet rost lige lovligt meget taget i betragtning af, at det er Pakistans skyld, at Kabul er faldet. Det er Pakistans skyld, at Danmark har mistet 44 mand i Afghanistan. Havde det ikke været for Pakistan, så havde der ikke været noget Taleban.«

Udtalelsen kom efter stor ros til Pakistan af danske ministre efter evakueringen fra Kabul. Var udtalelsen usand? Nej. Var den ubekvem for regeringen? Ja. Består et demokrati i et acceptere ubekvemme usandheder? Ja. Groft sagt undrer sig over, at Forsvarsakademiets ledelse åbenbart ikke har rygrad til at forsvare dets ansatte. Men endnu værre er det tilsyneladende politiske pres til tavshed.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fiktion styrer virkeligheden

Hans Hauge

Det er nu kommet frem, hvorfor vi gik ind i Afghanistan og Irak. Det skyldes tegneserier, amerikansk litteratur og cowboyfilm. Det påstår Christian J. Idskov i Politiken. Hvem vil ikke dø for en tegneserie? De to lande skulle indlemmes i en »neoliberal frelsesplan« og forvandles til en »boomende markedsplads«. Da USA invaderede, var det med »den amerikanske frontier myte«, der befandt sig i »underbevidstheden«. Verden styres af amerikanske tegneserier. Idskov nævner, at journalisten Jacob Sheikh mener også, at fiktion styrer virkeligheden, og Sheikh påstår, at filmen »Lawrence of Arabia« har præget vore forestillinger om araberne og sheikerne.

Gid ingen i Vesten havde læst amerikanske tegneserier eller set dårlige film. Lad os brænde dem. Vi skal dog nævne, at tegneserien »Far til Fire« efter krigen blev lavet for at tage kampen op mod amerikanske tegneserier. Forgæves. USA har »koloniseret vores hjerner«, sukker Idskov. Måske et postkolonialt elektrochok overvåget af Sheikh og Idskov kunne hjælpe.