Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Personer er fra Mars. Eller de er fra Venus

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personer er fra Mars

Peter Nedergaard

For en del år siden udsendte forfatteren John Gray bogen, som efterhånden er blevet en international bestseller. Det gjaldt også i Danmark, hvor de fleste nok stadig husker titlen: »Mænd er fra Mars. Kvinder er fra Venus.« Den titel er naturligvis i dag helt uacceptabel, og den må rettes overalt, hvor vi kan få fingre i bogen: Biblioteker, på lydbøger, antikvarisk osv. Titlen er decideret diskriminerende. Dels opererer den kun med to køn. Dels er den kønsstereotypisk helt ud på forsiden. Og dels fremgår det implicit af titlen, at køn er noget biologisk og ikke noget konstrueret.

Groft sagt foreslår simpelthen, at der sættes en uaftagelig mærkat henover bogtitlen på både forside og titelblad. På lydbøgerne kan det heldigvis rettes digitalt. Herpå skal stå: »Personer er fra Mars. Eller de er fra Venus«.

Medierne holder flyttedag

Bent Blüdnikow

Journalister og redaktører flytter jævnligt rundt mellem medierne og får som regel højere løn hver gang. Nu fortæller Berlingske om den nyeste rokering: Amalie Kestler flyttes op som chefredaktør på Politiken og forlader jobbet som indlandsredaktør. Samme Kestler har været på både Information og Berlingske. Politiken får også ny opinionsredaktør og det er Lotte Folke Kaarsholm fra DRs »Deadline«. Både Lotte Folke Kaarsholm og Christian Jensen har en fortid på det venstreradikale Information. Og Jensen endda også med en fortid på Berlingske.

Således er danske medier et helt lille flyttefirma, der sikrer sine flyttefolk bedre og bedre job og løn. De har overhovedet ingen holdninger eller ideologi, bortset fra journalisternes automatiske venstrefløjsholdninger, men skifter dem ud lige så hyppigt, som vi andre skifter underbukser. Skattebetalerne sørger for lønningerne gennem offentlige tilskud.

Dette flyttecirkus kan man ryste på hovedet af, men det er dyrt.