Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Oh rædsel! En ambassadørpost i Berlin?

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vis nåde

Lars Møller

Lovovertrædelser må have konsekvenser, men med sit humanistiske grundsyn må Groft sagt på det kraftigste advare mod at samfundet hævner sig. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har med hård hånd udrenset i Forsvarsministeriet. Først blev koncerndirektøren sendt hjem og senere deporteret til de danske styrker i Irak, hvilket forekommer helt rimeligt. Han havde nemlig ikke forsynet den mail, hvori han advarede departementschefen om svindel i regnskabstjenesten, med så mange interessante fotos, at han gad læse den. Nu har forsvarsministeren imidlertid deporteret den stakkels departementschef til Tyskland som ambassadør. Det svarer næsten til Stalins deportationer af kulakker til Sibirien og minder om hævn. Groft sagt kan kun opfordre til, at ministeren lader nåde gå for ret.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

For jødernes skyld

Peter Nedergaard

I mange byer i Europa er der opstået en smuk tradition med at nedlægge en lille messingplade i brostensstørrelse uden for adresser, hvorfra en ejer eller lejer – som oftest en jødisk medborger - under Anden Verdenskrig blev deporteret til en koncentrationslejr og døde. Traditionen er også kommet til Danmark, selv om der her heldigvis ikke var så mange, som blev sendt den vej.

I Odense vil man imidlertid helst ikke vide af traditionen. Socialdemokratiet og Venstre har i byrådet besluttet, at mindepladerne kun nedlægges, hvis alle i området godkender det. Tilsyneladende inddrages i den forbindelse også fremtidige generationer, for Claus Houden fra Venstre begrunder afvisningen med, at »om 30 eller 50 år kan der flytte en jødisk familie ind, som ikke vil mindes en dyster fortid.« Mon dog.