Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Øksemanden er ufarlig det meste af tiden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For det meste ufarlig

Christian Marcussen

I 2010 brød den somaliske terrorist Mohamed Geele ind hos Kurt Westergaard for at hugge ham i småstykker med en økse. Attentatet fejlede, og Mohamed fik i stedet ti års fængsel og en udvisningsdom.

Nu er de ti år gået, men Mohamed er på fri fod i Danmark. Han kan nemlig ikke udvises, da den stakkels mand risikerer at blive forfulgt i Somalia. Heldigvis afviser Mohamed, at der er grund til bekymring: »Alle kan være farlige i den rette sammenhæng. Men det betyder ikke, at man er farlig som person, konstant, hele tiden.« Det er jo sandt nok. Bare fordi man den ene dag vil øksemyrde nogen på grund af en satiretegning, behøver man jo ikke være farlig hele tiden, vel? Rolig nu.

Har den nu 39-årige mand så fortrudt sit terrorforsøg? »Jeg har ikke skænket det en tanke – mit mål er at komme videre.«

Groft sagt synes også, at Mohamed skal komme videre. Videre til Somalia.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det, vi ikke rapporterer om

Eva Selsing

Det går ikke så godt for mediernes præsident Biden i Amerika. Besvær med at gå på trapper, tale og huske vigtige mærkedage er nogle af de udfordringer, den 78-årige statsleder kæmper med. Men han er heldigvis ikke alene. Han får hjælp af en mainstreampresse, der helst ikke skriver for meget om det – og fortsætter med at skandalisere Trump(s vælgere), fordi had. 

Men forleden, på mindedagen for de faldne soldater, postede Biden et billede af sig selv med en dejlig is og teksten »Hold jer kølige, folkens.« Var det en forglemmelse eller et kikset, geriatrisk forsøg på adolescens? Lykkeligvis for Biden overgik vicepræsident K. Harris ham i ufølsomhed. Hun skrev bare »nyd den lange weekend« på sine platforme, akkompagneret af et flot billede af hende selv.

Det medførte en storm af vrede, skuffede amerikanere. Kvinder, der har mistet deres elskede, børn, der har mistet deres far, mødre og fædre, der har mistet deres sønner til krig. Dén kunne medierne desværre ikke redde deres favoritduo ud af. 

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvorfor er Poul Schlüter så stor?

Peter Nedergaard

Man spørger sig i disse uger: Hvorfor har vi ikke i dag politikere af Poul Schlüters kaliber? Groft sagt vil også gerne bidrage til denne diskussion med et bud på et svar: Det skal findes i Poul Schlüters cv. Han fødtes i 1929. Han færdiggjorde sin cand.jur.-eksamen i 1957. Herefter fungerede han som advokat i en årrække. Han valgtes som MFer som 35-årig i 1964. Han var viceborgmester i Gladsaxe i 1966-71. Karrieren kulminerer med, at han blev statsminister som 53-årig i 1982. Poul Schlüter havde livs- og erhvervserfaring, før han blev politiker. Han havde en bred og lang karriere bag sig, før han blev minister. Det gav sags- og menneskekundskab. Stik den, kære politikere af i dag.