Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu skal den alt for patriarkalske kongerække fremstilles med feminisme som bismag

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kongerækkerevisionisme

Eva Selsing

Vidste De, at den danske kongerække stort set udelukkende består af mænd? Jamen, er det ikke utroligt – vi skriver altså 2021! Heldigvis tager Østfyns Museer (sic!) nu feministisk affære mod det historiske patriarkat. En kommunikationsdame fra museerne udtaler, at »magten er repræsenteret af mænd, så det er en helt særlig udfordring at få det andet køn repræsenteret« i udstillinger. Ikke mindst for også at gøre kvinder og piger interesserede i de danske konger.

Der er så megen herlighed her: For det første den spændende, smårevisionistiske tilgang til kongerækken, som af ideologiske årsager nu skal fremstilles med feminisme som bismag. Og så essensen af snæversyn: Forestillingen om, at kvinder og piger kun kan interessere sig for noget, der hidrører fra deres eget køn. Det er vel egentlig en form for chauvinisme, en indirekte anklage om et begrænset intellekt, er det ikke? Kan man melde det noget sted?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

FDB

Peter Nedergaard

Groft sagt har længe kæmpet for at gøre opmærksom på det både økonomiske og moralske problem i, at Danmark og andre europæiske lande gældsætter sig så massivt i disse år uden den mindste tanke om, hvordan gælden skal tilbagebetales. Som om det er forsvarligt at sende kæmperegninger skødesløst direkte ind i børneværelserne. Vi er glade for, at problemet får stigende opmærksomhed. Senest har tidligere direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Jeppe Christiansen, Danmarks euro-ekspert nummer et, Niels Thygesen, og tidligere Novo-direktør, Lars Rebien Sørensen, også meldt sig som passive medlemmer af organisationen FDB (Forsvaret for Danmarks Børn) i kampen mod gældsfetichismen.