Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu lader det til, at regionerne snart løsriver sig fra nationen

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Frie regioner

Hans Hauge

Orla Lehmann (1810-1870) sagde i sin tid, at der aldrig ville komme regioner i Danmark, dertil var landet for lille. Så opfandt Venstre alligevel regioner, og for at Sønderjylland ikke skulle blive for regionalt, slog man det sammen med Fyn. Da Venstre fandt ud af, at Danmark var for lille til regioner, ville de nedlægge dem, men socialdemokraterne var kommet til at elske dem.

Nu lader det til, at regionerne snart løsriver sig fra nationen. Det sørger coronaen for. København er Danmarks Wuhan. Det er på tide, at regionerne bliver sig selv og åbner sig mod omverdenen og lukker porten omkring København W. Der kan de så sidde på Nørrebro i en varm enhedsliste og høre rock med social afstand og længes efter det frie Nykøbing Mors og erkende, at Jylland er hovedlandet.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fra by til land

Lars Møller

Så fik vi endelig en udligningsreform, hvor landets rige kommuner deler lidt af deres overflod med de fattigste. At flytte noget fra by til land er jo ikke noget nyt. Det skete også med coronavirussen, hvor skiturister fra de rige byer tog den med hjem og sendte den ud i landet.

Groft sagt erkender, at tidspunktet kan være lidt uheldigt, fordi ingen aner, hvordan økonomien ser ud resten af året, men det er vel rimeligt under coronakrisen. At de Konservative så jamrer sig over ikke at være med i aftalen, er dog ikke rimeligt. Når man melder sig ud af forhandlingerne efter det første møde, bør man tage konsekvensen og undlade at beskylde alle andre for ikke at have været med.

Hvis de Konservative vil se den skyldige, bør de anskaffe sig et spejl og se i det.