Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu kan man høre politikere gentage juristens motto fra 30ernes Tyskland: Lov er lov, og lov skal holdes

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lov er lov

Hans Hauge

Den kendte tyske jurist og politiker Gustav Radbruch sammenfattede efter Anden Verdenskrig to af den nationalsocialistiske stats principper. Det første var soldatens: En befaling er en befaling. De fulgte den altid blindt. Juristens var: Lov er lov, og lov skal holdes. De dømte altid efter loven. I dag har danske politikere glemt fortiden. Og man kan nu høre politikere fra f.eks. Radikale Venstre gentage juristens motto fra 30ernes Tyskland: Lov er lov, og lov skal holdes. Pyt med barnebrude. De er irrelevante.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tænker Cepos planøkonomisk?

Peter Nedergaard

Tænketanken Cepos har i årevis haft som mål at sænke skattetrykket i Danmark. Succesen hermed er yderst begrænset. Danmark er netop rykket op som OECD-landet med det højeste skattetryk. Alligevel forsøger Cepos at sælge budskabet om lavere skattetryk som hidtil. Cepos’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen, har for nylig fremlagt »planen, der i 2021 kan samle blå blok«. Bl.a. skal afgiften på chokolade og kaffe fjernes, ølafgiften sænkes, arveafgiften væk og registreringsafgiften ned.

Hvis man vedbliver med at sælge noget – uanset om det er et produkt eller et budskab – som der ingen rigtig efterspørgsel er efter, bør man nok overveje, om salgsobjektet har det rette indhold, indpakning eller markedsføring. I en markedsøkonomi er det kunden og ikke producenten, som er kongen. Groft sagt foreslår, at Cepos begynder at tænke markedsøkonomisk.