Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu fejres et tyveri for milliarder på Christiania

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I anledning af en 50-års fødselsdag

Peter Nedergaard

Den såkaldte fristad Christiania har netop fejret 50-års fødselsdagen under stor mediebevågenhed, men uden at der rigtig blev stillet kritiske spørgsmål. Disse spørgsmål kunne for eksempel have drejet sig om, hvorvidt det er rimeligt, at en lille gruppe personer kan stjæle for milliarder af kroner dyr jord fra fællesskabet, fordi de tilfældigvis har lyst til at bo på stedet. I den forbindelse kunne man sammenligne med den helt rimelige kritiske presse angående forsøg på at stjæle milliarder af kroner fra fællesskabet ved at snyde skattevæsenet. Groft sagt har svært ved at se forskellen på, om det er skatteværdier eller jordværdier, man stjæler. I stedet slap de privilegieblinde christianitter af sted med at fejre 50-årsdagen for deres milliardtyveri som en stor sejr. Det var den også for dem selv. Men det er et nederlag for retsstaten.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Selvpåført uvidenhed

Lars Møller

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) klarede skærene på sit sidste samråd ved at insistere på, at hun ikke kendte til forholdene i sit ministerium. Groft sagt troede, at en minister, der indrømmer, næsten praler med ukendskab til sit job, ville blive fyret, men nej. Man kan åbenbart ikke blive kritiseret, hvis man ingenting ved. Her gik man og troede, at formålet med at lægge den daværende Forsvarskommando sammen med Forsvarsministeriet var at styrke den politiske kontrol og undgå de militæres fiflerier som udtrykt af daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S). Man opgav armslængdeprincippet. Nu var ministeren direkte ansvarlig, og nu skulle der styr på alt i forsvaret.

Veteranalliancens dygtige talsmand Claus Stenberg er noget naivt rygende uenig. Han mener, at der under alle omstændigheder må være en ansvarlig voksen i Forsvarsministeriet. Også en der ved noget om forsvaret.