Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu er naturen også en kulturel konstruktion

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kampen mod naturen

Hans Hauge

Den udskældte Marianne Stidsen, som de vil af med i Det danske akademi, har taget til genmæle i en kronik i Politiken. Hun redegør for, hvad diskussionen handler om. Hun kæmper imod socialkonstruktivismen (SCR hedder den på engelsk) og især mod denne -ismes filosof, Judith Butler, som de alle skal læse på universiteternes litteraturinstitutter, ganske som de i gamle dage skulle læse Karl Marx. Butler er eksamensstof. Er du uenig, dumper du.

SCR har bredt sig, og det er underligt, for SCRs fjende er naturen. Det allerværste er det »naturlige«. Er det ikke paradoksalt, fordi flere og flere mennesker søger ud i naturen i disse tider? Jo, men når de kommer derud, opdager de blot, at naturen er en kulturel konstruktion, og så tager de iphonen frem, kigger på den og går hjem til deres kønsløse tilværelse.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ro på

Lars Møller

Med sine jyske aner vil Groft sagt opfordre til lidt refleksion. Det er fint at regering og folketing har vedtaget hjælpepakker for mere end 400 mia., så vi forhåbentlig kommer gennem krisen på en hensigtsmæssig måde. Man bør dog tænke lidt over, hvor alle pengene kommer fra. Det er fint at bruge penge, specielt hvis det kan få hjulene i gang, men i Jylland er vi vant til ikke at bruge penge, før vi har dem, eller før vi har udsigt til at tjene dem. Man kan komme til at låne lidt, men at sætte tæring efter næring er nu ikke så ringe.

Når regeringschefen uden betænkning vil anvende 30 mia. til renovering af lejeboliger, bør hun tænke lidt på, hvor pengene kommer fra. Godt nok er de 18 mia. lejernes penge, men de resterende 12 mia. er også en slags penge. I hvert fald i Jylland.