Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu er det nye racister, der mener, at hudfarve er væsentlig

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den hvide mand og jøden

Bent Blüdnikow

Vor tids racister opererer med hudfarve, som om det var definerende for vort menneskeværd. De taler om sorte, brune og hvide. Men det hele er et fupnummer, for der er alle mulige farver og blandinger. Således blev jøder i århundreder anset for »brune«, men er åbenbart nu »hvide«, selv om der er jøder af alle mulige hudfarver.

Og hvor stammer så denne snak om »hvide« i Danmark så fra? Jo, sagen var den, at den kendte nationaløkonom L.V. Birck, der sad i Folketinget for de Konservative og var rektor for Københavns Universitet, havde et voldsomt opgør med lædermanden Max Ballin. Ballin var i øvrigt jøde, og Birck angreb læderbranchen for at være grådig og domineret af jøder.

Under et møde i 1918 endte opgøret næsten i slagsmål og Birck greb fat i Max Ballin og råbte: »Husk, jeg er en hvid mand, og du er en jøde.« Ser man på fotografier af Ballin og Birck, så var deres hudfarve næsten ens, men Birck var sin tids racist. Nu er det nye racister, der mener, at hudfarve er væsentlig.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Cand.Ingenting for Hjerteforeningen

Eva Selsing

De har måske læst beretningen om den unge dame, der fik ansættelse i Hjerteforeningen, men blev fyret igen, fordi hun ikke billigede chefens new age-mani? Jo, chefen mente (og mener?), at man kan helbrede sygdomme ved tankens kraft. Derunder hjertesygdomme, hvilket også skulle fremgå af det materiale, den unge kvinde var med til at producere.

De sidder måske allerede med paraderne oppe og fordommene helt fremme i skoene angående denne chef. De tænker, at han vel nok må være en halvstuderet røver, en svag sjæl med hang til kvaksalveri og overtro. Ja, det kan De alt sammen godt pakke sammen, for Søren Bregendal, som han hedder, har fagligheden med sig, og mere til: han har taget et par kurser i ernæring og ledelse. Og så er han veganer og har været forsanger i boybandet C21.

Dér fik stereotyperne sig nok lige én over sinkadusen, hvad?