Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nu er der oligarker alle vegne

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oligarker alle vegne

Peter Nedergaard

Lektor Christoph Ellersgaard fra CBS mener, at oligarker ikke kun er et russisk fænomen. Der er også mange oligarker i Danmark. Ifølge Ellersgaard gælder det, at »Når man taler om oligarker som videnskabeligt begreb, dækker det over folk med store formuer, der bruger deres formuer til at få mere magt eller få ændret politik til deres egen fordel.« Groft sagt finder denne definition på oligarker interessant, for efter vores viden har »folk med store formuer« alle dage søgt at få ændret politikken til egen fordel. Det kaldes lobbyisme, og det har været til stede lige så lang tid, som der har været fordele forbundet med at påvirke politikken. Begrebet stammer i øvrigt fra den lobby uden for det britiske Underhus, hvor parlamentarikere kunne møde diverse repræsentanter – lobbyisterne. Undskyld, oligarkerne.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lavrov eller Oplysningen

Hans Hauge

Forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) har skrevet et fiktivt – går vi ud fra – brev til Ruslands nuværende udenrigsminister Sergej Lavrov. Det er offentliggjort i Berlingske. Har han mon fået det oversat og sendt til Lavrov? Og mon han får svar? Møller skriver, at Lavrov »forekommer« at være et »produkt« af »Oplysningstiden«. Den russiske? Eller den finere franske version? Forekommer Møller selv at være et produkt af samme tid? Holberg og den slags. Ja, Møller er oplysningstænker. Ikke nogen Grundtvig i hans univers (vi husker, at han kæmpede mod oplysningstiden – rationalismen). Møller tvivler dog på, at Lavrov er oplyst og når frem til, at Lavrov er forsvundet i et »gammelrussisk middelaldermørke« og ikke i det oplyste »europæiske hus«. I dette mørke sidder Sergej nok og taler med vennerne: Dostojevskij og Solsjenitsyn og andre panslavister.