Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Norge er blevet det omvendte land

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det omvendte land

Peter Nedergaard

Groft sagt elsker Norge så meget, at vi betragter det som en af Nordeuropas store geopolitiske katastrofer, at århundreders stærke familiebånd mellem Danmark og Norge blev brudt i 1814. Derfor er vi også interesseret i, hvad der foregår i det dejlige land mod nord. Som nu ved det seneste valg til Stortinget. Her skete der en statsministerafløsning. Ny på posten er mangemillionæren med baggrund i den rigeste del af norsk overklasse, Jonas Gahr Støre, som afløser en repræsentant fra den lavere middelklasse, Erna Solberg, med en far, der arbejdede for sporvejene, og en HK-mor. Der er blot det ved det, at den første repræsenterer Arbeiderpartiet, mens den sidste præsenterer Høyre. Norge er på mange områder det omvendte land. Nogle vil måske påstå, at man i Norge som et af de få steder har råd til at iføre sig dette charmerende træk.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Til venstre med Venstre

Hans Hauge

Engang havde Venstre en vision, som hed »mindre stat, mere samfund«. Oversat: mindre tvang, mere frihed. Nu er de blevet omvendt, så nu hedder det: »mere stat, mindre samfund«. Oversat: mere tvang, mindre frihed. Vi tænker naturligvis på det med barselsorlov og mændene. Det handler om ligestilling og ikke fritstilling. Og det handler ikke om børnene. Og ikke om familien, for singlefamilien er det mest populære. Det er sikkert nok et krav fra EU (mere EU, mindre Danmark), som Venstre følger. Skal vi virkelig tro på, at nu tager de bulgarske langturschauffører, de litauiske bønder, de cypriotiske, mandlige tjenere barselsorlov? Og hvad med Polen og Slovakiet – sådan ude på landet? Vi konstaterer så blot endnu engang, at Venstre er til venstre – som i gamle dage.