Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nord for Limfjorden er det en stor befrielse, at man nu er fri for kram

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fri for kram

Hans Hauge

Vi skal være taknemmelige for den videnskab, som hedder psykologien, selvom den har afskaffet sjælen. Den kan virkelig forklare mange ting i disse coronatider. Her er et eksempel: TV 2 havde hidkaldt psykologforkvinden Eva Secher Mathiasen til at høre, hvad videnskaben kan sige om nye omgangsformer. Hun kunne oplyse seerne om, at når vi ikke kan give et »kram«, svækker det kvaliteten af socialt samvær.

Nu har man i Vendsyssel aldrig haft den underlige københavnske storbyskik med kram og knus. Nord for Limfjorden er det en stor befrielse, at man er fri for kram. Nordjyder er nemlig folkelige, men hvad kender videnskaben til folkelighed?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vi lukker ned, fordi vi kan

Peter Nedergaard

Nu er Danmark lukket delvist ned igen på grund af den anden coronabølge. Nedlukningsbeslutningen kommer centralt fra som en hammer, der ikke skelner mellem, om der er fornuft i nedlukningen derude i samfundet eller ej. Folk skal i endnu højere grad arbejde hjemmefra i det offentlige, selv om de sidder på enmandskontorer. De må ikke mødes til et mindre arrangement på universitetet, men gerne mødes på baren ved siden af. Øl må ikke købes i kiosker efter kl. 22, som om øl købt herefter smitter mere end øl købt før.

Regeringen blev populær på en drastisk nedlukning i foråret. Groft sagt vurderer, at den nu slider populariteten op, fordi folk i dag ved mere og kræver rationalitet. Det giver ikke længere stemmer blot at lukke den offentlige sektor ned, fordi man kan.