Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Nej, fy! Du bruger vel ikke ordet »hudfarvet«?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hudfarvet!

Eva Selsing

Så kom turen til ordet »hudfarvet«, som et eller andet geni er blevet krænket over. Vedkommende har klaget til Det Danske Sprog- og Litteraturselskab for at få det ændret i ordbogen. For det er fakkertalt »ekskluderende«. Selskabet har efterkommet befalingen og ændret beskrivelsen, så »hudfarvet« ikke længere henviser til en »lys« (fy!) couleur. Det er rigtignok også en forbrydelse uden lige, at et ord refererer til majoriteten i det område, hvor sproget tales.

Men det er det smukke ved den venstreekstreme krænkelseskultur: hver en nullitet kan få fem minutter i rampelyset ved at stikke en syl ind i vores kultur. Vi så det også med Shu-bi-dua, hvor en kulturelt underfrankeret mor krævede sangene censureret for sine børn. På den måde bliver krænkelsen også sociokulturelt afslørende – hvilket i sig selv er enormt krænkende. Av!

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Stop voksenmobningen

Lars Møller

Alle mobber direktøren for Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, selv her i Groft sagt. Mindst en groft sagter træder dog ind og forsvarer direktøren, der efter denne skribents mening holder fanen højt. Hjerteforeningen er med sine 130.000 medlemmer Danmarks næststørste patientforening, og direktøren afviser, at foreningens troværdighed har lidt skade, bare fordi man har indledt et samarbejde med alternative healere, der ved tankens kraft kan helbrede alt fra coronavirus, kræft og for høj skat. Hidtil har man udelukket folk med et alternativt og holistisk syn på helbred og sygdom, og for kun seks millioner har vi helt ændret foreningens fokus. Folk skal nok fatte det med tiden.

Groft sagt er enig. Går det ikke, kan direktøren med sikkerhed få et topjob i Trumps administration.