Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Mon ikke minkavlerne har forstået statsministerens budskab om »det lystbetonede arbejde«?

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ej blot til lyst

Jarl Cordua

I Første Mosebog straffer Vorherre Adam hårdt for at have ladet sig forlokke af kvindemennesket Eva og spist af kundskabens træ: »Med møje skal du skaffe dig føden,« og senere lyder det: »I dit ansigts sved skal du spise dit brød.« Siden har menneskeheden måttet trælle til livets ophold.
Sådan er det stadigvæk, slog statsministeren for nylig fast: »Vi skal aflive en lidt sejlivet myte, der er ved at opstå. Nemlig at det at gå på arbejde nødvendigvis skal være lystbetonet.«
Deres Groft sagt er til dels enig med statsministeren, men man behøver omvendt ikke gå til yderligheder.

Netop fraværet af »det lystbetonede arbejde« kan de nok tale med om hos landets nu forhenværende minkavlere, hvis erhverv og levebrød statsministeren sidste efterår fik aflivet i en håndevending uden dog at have egentlig lovhjemmel til at beordre avlerne at slå deres dyr ihjel.
Her fik Mette Frederiksen virkelig gjort sit til at få aflivet myten om det lystbetonede arbejde.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Børnene i parlamentet

Peter Nedergaard

Det er almindeligt i mange lande at påstå, at medlemmer i parlamenterne agerer som børn i en børnehave. Det er Groft sagt ikke enig i. Ikke desto mindre gør medlemmer af det norske Stortinget meget for at gøre troen hos Groft sagt på den seriøse parlamentariker til skamme. I Norge er det kommet frem, at selv granvoksne stortingspolitikere langt oppe i årene aldrig er flyttet ud af deres børneværelser hos forældrene. Det gælder for eksempel Kjell Ingolf Ropstand, som er børne- og familieminister fra Kristeligt Folkeparti. Da han blev medlem af Stortinget i 2009, beholdt han formelt sit gamle drengeværelse hos forældrene i det sydlige Norge som folkeregisteradresse. Det betød nemlig, at han kunne få stillet en helt gratis lejlighed betalt af staten til sin rådighed i Oslo. Man er vel lidt barn endnu som børneminister, ikke?