Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: »Mon ikke de følelsesfulde bogfobikere kan finde andre, vigtigere sager at kaste deres energi efter?«

Eva Agnete Selsing Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Autodaféens genkomst

Eva Selsing

723 psykologer er gået sammen for at standse salget af bogen »Godnat og sov godt«, der anviser en noget fast metode til at få små børn til at sove. Også behjertede mødre har deltaget i forargelsen og ligefrem brændt eksemplarer af den formastelige udgivelse.

Heldigvis lader det til, at Gyldendal står fast og ikke lader sig presse til at formilde de opkørte masser med en symbolsk autodafé. Tilbage står spørgsmålet om, hvorfor ikke bare paternalistiske eksperter, men også et slæng af opkørte mødre reagerer så voldsomt på en bog, som for længst er gået af mode. Er det fordi den repræsenterer et modstykke til tidens hyperpædagogisering af forældrerollen? En grænse, et nej, et alternativ til den evige forhandling?

Mon ikke »Godnat og sov godt« vil vedblive med at være et nicheværk, som de få, der læser (den), tager som inspiration snarere end at følge slavisk? Og mon ikke de følelsesfulde bogfobikere kan finde andre, vigtigere sager at kaste deres energi efter?

Ingen nestor

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nestor var i græsk mytologi konge i Pylos. Homer skildrer ham i Iliaden som den ældste og klogeste af de græske helte under Trojas belejring. Nestor forsøgte at mægle i striden mellem Achilleus og Agamemnon for at få dem til at enes. Godt nok var det forgæves, men han forsøgte dog.

En nestor, der blot skaber ballade og går efter struben på den ene part i stedet for at mægle, er ikke længere en nestor. Vedkommende er degenereret til en ronkedor, der i »Ordbog over det danske Sprog« beskrives således: »Der skal findes en Slags gamle Han-Elefanter med udgaaede Stødtænder, der er drevne ud af Parringskampen af yngre Medbejlere og alene kan give deres Maskulinum til Kende gennem en Brølen eller Brummen, der lyder baade latterlig og gyselig.«

Groft sagt ville blot informere jer herom.

Venstrefløjen går amok

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Følger man medier i USA, får man det indtryk, at alle hvide er racister. Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, der tilhører den fremstormende venstrefløj, beskylder ikke blot Trump, men også sin partileder, Nancy Pelosi, for racisme. Nu har det venstreorienterede dagblad New York Times fået prædikatet racisme smidt i hovedet. Avisen skrev nøgternt om Trumps tale imod racisme og hvidt overherredømme: »Trump opfordrer til enhed mod racisme.«

Det var for meget for venstrefløjen, som krævede overskriften ændret og Ocasio-Cortez skrev: »Lad denne forside være en påmindelse om, hvordan hvidt overherredømme hjælpes af og ofte understøttes af etablerede institutioners fejhed.« Altså var New York Times forside også udtryk for racisme.

New York Times er en medløberavis og avisen skiftede lynhurtigt overskrift til en kritisk formulering over for Trump. Racisme er nu våbenet, der skal fælde Trump, efter at historien om konspiration (collusion) med russerne blev afsløret som løgn.