Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt. Moderaterne burde være grå

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grå Moderaterne

Hans Hauge

»Så længe man ikke har tænkt ’det grå’ er man ikke filosof,« er det netop blevet sagt. At være grå betyder, at man ikke tænker i sort/hvid, rød/blå, sort/grøn. Moderaterne burde på den måde være grå. I stedet har de valgt adventstidens liturgiske farve, lilla. Ligesom julen skulle forandre alt, vil Moderaterne også. Nye tider. Og farven skal »signalere« meget mere. Hvad? Kommunitarisme. Det vil sige dyrkelse af »forpligtende fællesskaber«, som den enkelte skal forsvinde i, så et Jeg kan blive til det store Vi. Hvor kommer ellers inspirationen fra? Det er oplagt: Det er Emmanuel Macrons »tredje vej« eller »det tredje standpunkt«, som det hed i 1930ernes Danmark, eller det som Tony Blair forsøgte i England. Og hvor fører den tredje vej hen? Mod gule veste og det, der er værre. Forpligtende fællesskaber (massen) kan man få til hvad som helst.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Brugtvognsmarked

Lars Møller

En rettighedsaftale mellem Producentforeningen og rettighedsorganisationen Create Denmark er endt i selvdestruktion. Først meldte TV 2 Play sig ud af danske produktioner, så fulgte Netflix, og endelig fulgte Viaplay, der ikke længere ville producere film og serier i Danmark. Det blev simpelthen for dyrt. Talspersonen for Create Danmark, Benjamin Boe, synes ikke, det er supersympatisk, at streamingtjenesterne ikke vil betale det, der forlanges, ej heller at de som kunder skal bestemme, hvordan markedet ser ud. Groft sagt vil opfordre den noget virkelighedsfjerne Benjamin til at se lidt på brugtvognsmarkedet. Hvis sælger og hans medarbejdere aftaler en for høj pris, så bliver bilen ikke solgt, før prisen nedsættes til noget, som sælger og kunde kan blive enige om. Det er almindelig handel og ikke nødvendigvis usympatisk.