Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Mexicanerhatte og jødehad på Københavns Universitet

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mexicanerhatte og jødehad

Bent Blüdnikow

I 2018 udtalte Københavns Universitets rektor Henrik C. Wegener, at mexicanerhatte kunne virke krænkende på nogle studerende med mexicanske aner, så han henstillede til at lade hattene blive hjemme.

Men én ting er mexicanerhatte, og noget andet er jødehad, for det virker åbenbart ikke krænkende. Så i marts inviterede universitetet Taimullah Abu Laban til at holde oplæg på universitetet. Han er centralt medlem af og tidligere talsmand for Hizb ut-Tahrir, der arbejder for et islamisk kalifat, og Laban er dømt for opfordring til drab på jøder: »Det er kun muslimerne, det er hæren, det er sværdet, som jøderne forstår. Dræb!«

Men det er ikke et problem for det samfundsvidenskabelige fakultets dekan Mikkel Vedby Rasmussen. I Berlingskes podcast Pilestræde siger Vedby, at han ikke mener, det er et problem, for Laban er blot et »kontroversielt« menneske.

Kunne Mikkel Vedby Rasmussen ikke skrive en kronik og forklare Berlingskes læsere, hvorfor mexicanerhatte er krænkende, men at invitere en dømt jødehader ikke er krænkende for jødiske studerende.

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kender sine lus

Jarl Cordua

Danmark har fået en ny justitsminister, der som øverste anklager skal præsidere over landets justitsvæsen. Groft sagt ønsker Mattias Tesfaye al held og lykke i det ansvarsfulde hverv med at passe godt på Danmark og bemærker, at den nye justitsminister er tidligere medlem af det stalinistiske parti DKP / Marxist Leninister, der abonnerede på Albaniens »store leder« Enver Hoxhas filosofi om landets totale isolation fra omverdenen og selvforsyning. Det vides ikke, om Tesfaye i sin tid som ung stalinist nåede at studere nogle af Hoxhas værker og syn på justitsvæsen, som evt. kan inspirere i den nye gerning. I DKP / MLs gamle program var indførelse af Folkehær og hemmeligt politi på dagsorden så snart, at en voldelig revolution havde smidt de gamle magthavere på porten.

Det er måske meget godt, at den nye justitsminister kender sine »lus på gangen«, og dermed har et særligt blik for, at skøre revolutionære, som den unge Tesfaye, aldrig får en chance for at gennemføre deres vanvittige ideer.