Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Med lov skal land bygges - og IKEA åbnes

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Med lov skal land bygges

Peter Nedergaard

Erhvervsminister Simon Kollerup har kritiseret IKEA for at åbne butikkerne. IKEA overholder ellers alle afstandskrav og regler om afspritning med videre. De MÅ sådan set også gerne åbne, men ministeren synes blot ikke, at de skal. Den besked vil han gerne give.

Nu er det imidlertid således i en retsstat, at det er lovene, der afgør, hvad man må og ikke må. Det er ikke mere eller mindre uldne signaler. Eller som der står i Jyske Lov: »Med lov skal land bygges, men ville enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme ret, da behøvede man ikke nogen lov. Men ingen lov er jævngod at følge som sandheden, men hvor man er i tvivl om, hvad der er sandhed, der skal loven vise sandheden.«

IKEA følger den sandhed, som loven viser. Mere kan man ikke forlange, hvis man ellers bryder sig om retsstater.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

LA og EL

Hans Hauge

Rigtige sociologer arbejder med en skelnen mellem fællesskab og samfund. Jo mere moderne vi bliver, jo mere fjerner vi os fra de givne fællesskaber. Der er dog mange, som længes tilbage til fortiden. Det gør konservative og socialister. De vil have fællesskabet tilbage. »Vælg fællesskabet«, stod der på Enhedslistens valgplakater.

Men hvad i al verden har dog fået en liberal liberalist som Liberal Alliances Alex Vanopslagh til i Folketinget at udtrykke ønske om, at vi skal bygge fællesskaber? Er selv LA nu blevet inspireret af Enhedslisten? Hvad er det dog der sker? I fællesskabet er vi umyndige børn, men på det frie marked er vi selvberoende individer. Ved en liberalist slet ikke det?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Som bestilt

Eva Selsing

»Utrygge beboere oplever øget bandeaktivitet i Nørrebros gader«, kan man læse på hjemmesiden »Mit Nørrebro.« Av for den.

En beboer udtaler, at bandemedlemmer fylder meget i gadebilledet, og at de gerne samler sig 40 mennesker, selvom der er coronaregler. »Det føles ekstremt ubehageligt.« Og det tror man gerne.

Men mon ikke det alligevel er rimeligt at antage, at de danskere, der bor på Nørrebro, generelt har sat deres kryds ved partier, der gerne vil have mere mellemøstlig indvandring til landet? Jo. Det er derfor, kære venner, nøjagtig som I har bestilt på stemmesedlen. Det kan jo dog ikke blive ved med kun at gå ud over den danske underklasse på Vestegnen, vel?