Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Masser af udligningskroner til Brøndbys bugnende kommunekasse

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Udligningsforundring

Peter Nedergaard

Vallensbæk er en konservativ kommune med en kommuneskat på 25,1 procent. Den skal betale 16,7 millioner kr. mere i udligning efter aftalen mellem regeringen, SF, Radikale og Venstre. Brøndby er en socialdemokratisk kommune med en kommuneskat på 24,3 procent. Den modtager 25,9 millioner kr. mere i udligning efter aftalen. Nu forholder det sig imidlertid således, at Brøndby Kommune i forvejen har en gebommerlig stor pengekasse. Hver af kommunens 35.090 indbyggere kunne få 16.533 kroner, hvis kommunekassen fordeltes.

Brøndby er endda overmåde velpolstret i forhold til andre kommuner. Hvorfor denne gelassenhed over for kommuner med en Joachim von And-pengetank?

Groft sagt går ud fra, at udligningen til disse kommuner skyldes, at det er dyrt at være rig i en tid med minusrenter. Derfor går vi også ud fra, at udligningen vender, når renterne igen bliver positive, ikke?

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Arne bliver!

Jarl Cordua

Tirsdag blev finansminister Wammen og Venstre enige om en ny udligningsreform, der helt som ventet flytter endnu flere milliarder fra hovedstadens kommuner til kommuner i resten af landet.

Offentligheden var dog stadig efterladt med manglende svar på særligt ét brændende spørgsmål: Hvad nu med borgmester Arne Boelt fra Hjørring? Bliver han på posten efter udligningsreformen eller vil gå han af som bebudet, hvis ikke reformen bliver mere gennemskuelig? Det truede borgmesteren jo med i februar efter at regeringen havde lagt sit forslag frem.

Efter beregning af konsekvenserne af forliget med Venstre, bekendtgør Boelts nu, at han bliver på borgmesterposten.

Intet kan beskrive Groft sagts lettelse og glæde ved den overraskende nyhed, der i månedsvis har holdt nationen vågen.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En håbløs sag

Bent Blüdnikow

Det er ganske vist håbløst at forsøge at nuance mediernes omtale om Trump, for han er dømt som racist, kvindehader og idiot. Ganske anderledes var det med  præsident Obama, som altid fik positiv medieomtale. Den sidste skandalehistorie er Trumps omtale af desinfektionsmidler. Som TV 2 skrev: »På et pressemøde foreslog præsidenten nemlig pludselig, at man sprøjtede desinfektionsmiddel ind i kroppen.«

Pressemødet er imidlertid analyseret af en række medieinstitutter og Poynter Institute's PolitiFact fastslår: »Pressemødets transskription viser, at Trump ikke sagde, at folk skulle indsprøjte dem selv med desinfektionsmidler eller alkohol. Han spurgte embedsmænd i Det Hvide Hus' coronaudvalg om disse midler kunne bruges i en potentiel kur.«

Men sagen er håbløs. Ingen medier dementerer fake nyheder mere.