Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Måske den aldrig svigtende opbakning fra Marie Krarup kan muntre Putin op?

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredens imperium

Jarl Cordua

Deres Groft sagt har på det seneste været bekymret for Ruslands præsident Putin. Vladimir Vladimirovitj har set lidt bleg og mærket ud på de seneste billeder fra Kreml, hvor han holder godt fast i bordpladen for ikke at kæntre. Desværre sker der hele tiden fatale ulykker i Rusland, hvor bygninger og oliedepoter pludselig ryger i luften, og forleden blæste det så meget i Sortehavet, at fregatten »Moskva« brød i brand og sank.

Det vil derfor muntre Putin anderledes op, hvis han bemærker sig den aldrig svigtende opbakning, han får fra Мари Краруп (Marie Krarup), Russisk Folkeparti i Danmark, der i 2017 ingen trussel så ved Rusland og i 2018 slog fast, at dette fredens imperium er uden onde intentioner. Selv her midt i Ukraine-krigen forsikrer Krarup, at Rusland i modsætning til Sovjetunionen slet ikke har en ekspansionistisk ideologi.

Groft sagt har godt nok set adskillige sovjetflag vaje over de af Rusland erobrede byer i Ukraine, men det er nok bare tid til at gå til øjenlæge.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvis nej, hvad så?

Peter Nedergaard

Groft sagt siger ja til afskaffelsen af det danske forsvarsforbehold. Ikke så meget for de andre europæiske landes skyld. De opdager næppe, at vi melder os formelt ind i EUs forsvarssamarbejde, hvor vi har deltaget uformelt i årtier. Heller ikke for den europæiske fred og sikkerheds skyld. Den bliver hverken værre eller bedre ved et ja.

Vi går ind for en afskaffelse af det danske forsvarsforbehold, fordi det giver Danmark og danske virksomheder lejlighed til at deltage i udviklingen af EU-landenes militære kapacitet, blandt andet moderne militærkøretøjer, ubemandede fly, angrebshelikoptere, metoder til at undgå cyberangreb og dockingstationer til droner. Men hvad hvis nogen – rent teoretisk – bad os om råd til at få et nej. Så ville vi anbefale en hyring af formanden for Europabevægelsen, Stine Bosse, til at argumentere for et ja. Så skulle det nej nok komme.