Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Manu Sareen er kommet på rette hylde i S

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Velkommen hjem, Manu

Søren Pind

Groft sagt har alt for længe ladt et af sine yndlingsofre hvile; den berygtede børnebogsforfatter m.m.m.m. Manu Sareen. Som tidligere bemærket i denne spalte gik der en prås op for denne Groft sagt, da Sareen forklarede alle de gode ting, cannabis havde gjort for ham. Det satte pludseligt hans ministergerning i et helt nyt – og mere forståeligt – lys.

Nu har han så meldt sig ind i sit tredje parti. Denne gang er det Socialdemokratiet, der skal nyde godt af Sareens opløftede tilstedeværelse. Det slår Groft sagt, at her har han sådan set hele tiden hørt hjemme. Socialdemokratiets strategi med at udstede løfter, partiet ikke overholder, er velkendt: Der var efterlønnen, de billige boliger i København, de 12 minutter og nu asyllejren i udlandet, som integrationsministeren ude (i Norge) anerkender er et fatamorgana, men herhjemme fastholder er realistisk og vil finde en god løsning på i morgen.

Nogle husker nok, at Sareen i sin tid lovede et børnehjem i Indien indtægter fra sine bøger om Iqbal Farooq. Det viste sig, at der skulle opmærksomhed fra pressen til, før børnehjemmet fik som lovet. Groft sagt udbryder et »velkommen hjem« i løftebrydernes og Nordens Chicagos – Fredericia – parti.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hernings kulturkomplekshævnere

Eva Selsing

Nu er der tre mennesker, som er døde på Ingmar Cronhammars kolossale øjebæ-skulptur i Herning. Senest en 46-årig mand, der skulle reparere noget på den.

I 1925 skrev filosoffen Ortega y Gasset pamfletten ’Menneskets fordrivelse fra kunsten’. Den handlede om, hvordan det er nødvendigt at fjerne det menneskelige fra kunstneriske produkter. Måske er det blot y Gassets tanker, Cronhammars skulptur virkeliggør?

Gad vide, hvor mange liv, der skal gå til i kommunalkunstindkøbets pinagtige navn. Og må vi ikke lære mere om de genier, der står fadder til den skæbnesvangre beslutning om at erhverve Cronhammar-fælden? Hernings kulturkomplekshævnere – pivsmarte i midtbyen! – bør få deres kontrafejer smækket op på den groteske metalklump. Det vil utvivlsomt også have en menneskeafvisende virkning.