Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Mænd skal tidligere på pension end kvinder

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Uanede muligheder

Lars Møller

Socialdemokratiets pensionsudspil er genialt. De mest nedslidte skal først på pension. Tidspunktet afhænger af statistikken, så folk med hårdt eller usundt arbejde kan gå på pension nogle år før akademikere og andre driverter, der må vente, til det bliver deres tur.

Det ses ikke helt at være i samklang med Velfærdsforliget fra 2006, hvor et bredt flertal vedtog, at pensionsalderen skulle stige, efterhånden som den gennemsnitlige levealder gjorde det samme, men det giver stemmer. Groft sagt vil opfordre til, at Socialdemokratiet supplerer sin fremragende idé. Generelt lever kvinder tre år længere end mænd, hvorfor mænd skal på pension tre år før kvinderne. Rygere og alkoholikere lever ti år mindre, hvilket selvfølgelig også bør tages med. Der er uanede muligheder.

Proletariske utopier

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Martin Andersen Nexøs »Pelle Erobreren« var politisk. Det fremstår i Information nærmest som en nyhed. De svarer selv på, hvordan den var politisk. Her troede vi, det var, fordi den var kommunistisk, men den slags ord bruger vi ikke i dag. Nej, den havde en »utopi«.

Som bekendt tog Marx og Engels afstand fra utopier, men den slags har de røde glemt i dag. Nexøs utopi er den samme, som de finder i Joans Eikas »Efter solen« (2018). Ih, hvor er det godt nok politisk. Hvilken utopi finder de så i den roman? En utopi om »nye proletariske fællesskaber«, som findes »uden for det kapitalistiske system«. Hvor opløftende. Dem glæder vi os til. Vi skal nu nok ud af EU, før disse nye fællesskaber kan blive en realitet. Det kaldte man i gamle dage »veksler på evigheden«. Eller også noget pjat.

 

Vrøvlernes paradis?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt-redaktionen består af folk, som alle værdsætter substantiel tale og formel logik. Groft sagtere får ondt i hovedet, når de i medierne belemres med udsagn bestående af ord, som hverken ejer hoved eller hale. Knud Romer og Thomas Blachmann er personager, som ofte brillerer i denne genre. En eller anden burde transskribere deres uendelige ordstrøm og offentliggøre det til skræk og advarsel.

Én ting trøster imidlertid Groft sagterne. Det er mestendels i Danmark (og lidt i USA), at man udsættes for sligt. I langt de fleste civiliserede lande kræver man mere, før personer får udstedt billet til medierne. Man kan derfor ty til medier herfra, når det bliver for slemt.