Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Måske kampen mod sexchikane skal udvides, så den også omfatter chikane mod Grundloven

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Grundlovschikane

Peter Nedergaard

På mange arbejdspladser gennemføres der kurser for at undgå fremtidige sager om sexchikane. Groft sagt finder det helt naturligt, at man kan gå på arbejde uden risiko for sexisme. På samme vis foreslår vi, at der for Christiansborgs MFere og ansatte gennemføres kurser for at undgå fremtidige sager om chikane mod Grundloven, som vi har set i forbindelse med minkskandalen.

Her foregik nedslagtningen af mink uden lovhjemmel, og slagteriet fortsatte selv efter, at de ansvarlige var blevet gjort opmærksom på den manglende lov. Kurset for at undgå fremtidig grundlovschikane skal begynde med Jyske Lovs »Med lov skal land bygges« og ende med Grundloven af 1953 og dens passus om, at »Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.« Så kan de lære det.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Citronmånernes march

Eva Selsing

Seneste nyt om den liden bananstat. Der er sket så meget med polisen de senere år. Fra de svages beskyttere, der hjælper ænder over vejen, til grædende socialpædagoger, der kalder kriminelle for »unge« og helst ikke vil oplyse etnicitet i voldssager. Fra lovens lange arm til plakatdrenge for venstrefløjen, siddende i skrædderstilling på motorvejen i skøn forening med masseindvandringen. Fra lovens håndhæver til burkaforbuddets krammende trodsere. Akkeja. Men udviklingen er ikke kun gået i retning af det bløde, følende og strategisk kvindagtige. Nej, man har faktisk reserveret en smule resoluthed. Sågar en vilje til magt, der er så omfattende, at den ser stort på loven når det kommer til fredelige, arbejdsomme danskere. Dér tør man godt sætte hårdt (mod blødt). Det er således kommet frem, at Rigspolitiet godt vidste, at minkmassakren var ulovlig – man valgte blot at skjule det for minkavlerne. Hvilken styrke, de flæbende vindbøjtler, der på deres knæ bønfalder de »unge« i ghettoerne om dialog, dog pludselig kan udvise. Man skulle ikke tro, der var tale om samme etat. Men det er nok fordi, minkavlerne bare er gammeldanskere.