Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Måske de svenske socialdemokrater tror, at de ejer regeringsmagten

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister for enhver pris

Peter Nedergaard

Siden 1936 har de svenske socialdemokrater haft regeringsmagten og statsministerposten i cirka 80 procent af tiden. Sådan en kendsgerning kan let stige et parti til hovedet. Man kan måske begynde at tro, at man ejer regeringsmagten. Socialdemokrat og statsminister Stefan Löfven ser i hvert fald ud til at have det på den måde.

Godt nok fik han et flertal imod sig på en for regeringen vigtig sag. Men efter krumspring og en runde med Riksdagens talman (svarer til en dansk dronningerunde) er Löfven tilbage som statsminister. Valg i utide skal han ikke nyde noget af. Tænk nu, hvis de ikke-stuerene Sverigedemokraterna gik frem igen efter et par måneders parlamentarisk kaos.

Så vil Löfven hellere bestyre et de facto forretningsministerium, indtil valget kommer efter planen i 2022. Man repræsenterer vel regeringspartiet par excellence.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Retorik mod logik

Hans Hauge

I Deadline kunne man for nylig se en opførelse af en gammel konflikt – så gammel som de gamle grækere. Det handlede om regeringens satsning på CCS-teknologi (lagring af CO2); men lad os se bort fra det. Syv ’forskere’ fra de danske universiteter – endog CBS (?) – er kritiske overfor regeringen. Claus Beier repræsenterede ’forskerne’. Hvad er han? Det fremgik ikke. Han kom fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning. Det navn er en mystifikation. Er han geograf eller hvad? Og hvornår er naturforvaltning blevet en videnskab?

Hvad var hans pointe? Han havde ingen, men han genopførte den klassiske kamp mellem retorik og logik. Mellem Gorgias og Platon. Hans kritikpunkt var regeringens ’retorik’. Beier er Platon, og Dan Jørgensen er Gorgias. Gad vide, om naturforvalter Beier ved, at retorikken altid vinder over logikken? Logikken kan kun bevise, retorikken over-bevise. (PS: Kunne man ikke fortælle studieværten, hvordan man udtaler Löfven?).