Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lyder de Konservatives parole nu: Ged, Konge og Fædreland?

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ged, Konge og Fædreland

Jarl Cordua

Groft sagt læste i Berlingske, at MF Naser Khader tilbage i 2016 lå i disput pr. e-mail med en borger, som fik temperamentet til at koge over hos den konservative udenrigsordfører. I al fald endte ordstriden med en noget frivol opfordring i en e-mail til borgeren om at sodomisere en ged! Har K monstro også udskiftet Vorherre, så deres parole nu lyder: Ged, Konge og Fædreland?

Khader er som bekendt gået på orlov – ramt af stress, hvorved han slipper for pressens sikkert mange spørgsmål, om dette er et passende svar på en henvendelse fra en formentlig irriterende borger. Hans chef Søren Pape, hvis han altså får lov af sine spindoktorer, har sikkert også en mening om partifællens »festlige« salut.

Groft sagt funderer over, at der nok er sket meget siden, han som assistent på Christiansborg svarede på borgerhenvendelser. Hvad blev der egentlig af svar som: »Tak for Deres henvendelse med mange interessante synspunkter. De vil bestemt indgå i de nærmere overvejelser«?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Midterregering eller ej?

Peter Nedergaard

Somme drømmer om en midterregering, der kan sætte fløjene ud af kraft. Groft sagt vil gerne advare herimod. Selvfølgelig skal der samarbejdes hen over midten. Jo mere, jo bedre. Samarbejdende folkestyre, ja tak! Det er ikke det, sagen drejer sig om. Der bør imidlertid altid være en mulighed for, at regeringsmagten kan skifte mellem en centrum-højre- og en centrum-venstre-regering. Det er den danske tradition i 100 år bortset fra samlingsregeringen under besættelsen og den kortlivede S-V-regering i 1978-79.

En centrum-centrum-regering med et solidt flertal er et mareridtsscenario. Som at gå i butikken og kun kunne finde ét varemærke på hylden. Det er beton støbt i beton. Det er den politiske dynamik slået ned. Heldigvis tyder intet på, at drømmeriet realiseres. Det er ganske enkelt imod dansk politiks naturlove.