Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Løkkepartiet vil være et meget mere sigende navn end Moderaterne

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løkkepartiet

Peter Nedergaard

Tidligere statsminister og detroniseret Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen, har lagt pres på for at få sit nye parti, »Moderaterne«, godkendt så hurtigt som muligt. 21. maj 2021 sender Løkke en ansøgning til valgenheden i Indenrigsministeriet. Men allerede sent samme aften ringer Løkke til den ansvarlige embedsmand for at rykke. Vedkommende forklarer, at beslutningen skal træffes af det uafhængige valgnævn på et af deres faste møder. Det er Løkke stærkt utilfreds med. Han vil have en hurtig afgørelse. Embedsmanden forklarer, at Løkke ikke kan få særbehandling. Løkke svarer, at den linje kan ministeriet »ikke holde til« i dette tilfælde.

Groft sagt undrer sig: Hvorfor kan ministeriet ikke holde til at behandle ansøgninger fra borgerne ens? Og ville navnet »Løkkepartiet« ikke være mere sigende, for det er vel præcist, hvad hele projektet drejer sig om?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den uregerlige masse

Hans Hauge

Lokalpolitikere udsættes for chikane på de sociale medier. Tonen er hård, selvom der på de sociale medier kun er død skrift, og toner kan man ikke se, kun høre i det levende ord. Det kan dog undre, at lokalpolitikere er på Facebook og lignende, hvormed de ved, at de udsætter sig selv for hårde ord. Det er derfor en selvvalgt plage.

Hvad skal der gøres? Kolonialisme. Det er lokalpolitikforskeren Roger Buchs løsning. Han kalder det dannelse, men det er det samme. Det er ganske som i kolonitiden, hvor vi skulle danne de uciviliserede vilde og bringe dem op på et højere stade. Masserne eller hoben kan ikke regere sig selv, de skal organiseres, dannes og regeres, men det kan ikke ske på de sociale medier, men hvor så?

Masserne er jo kun på de sociale medier. Skal de sendes på genopdragelseshøjskole a la Kina?