Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Løgn, forbandet løgn og statistik

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Løgn, forbandet løgn og statistik

Peter Nedergaard

Maria Reumert Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening var for nylig i TV med følgende påstand: »Københavnerne har mistet 14 procent af deres grønne områder i løbet af bare de sidste ti år. Der er så lidt grønt til københavnerne sammenlignet med næsten alle andre danske byer.« Det er også et budskab, som foreningen kører kampagne om. Nu viser det sig, at tallet er fremkommet på den måde, at der er blevet 14 procent flere borgere i København. Det er grunden til, at Danmarks Naturfredningsforening og Maria Reumert Gjerding kan hævde, at københavnerne har fået 14 procent mindre natur. Man regner pr. indbygger. Jamen, altså. Har vi så ikke også fået 14 procent færre veje, 14 procent mindre kunstmuseumsplads og 14 procent færre biblioteker, Maria Trump Gjerding?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

K&K

Hans Hauge

Merete Dael er bibliotekar og har netop gentaget den forslidte frase om, at de to ting, kunst og kultur – k&k, ikke bare er flødeskum. Gad vide, hvem der for første gang kom med den nedladende bemærkning om flødeskum? Nå, pyt: Børn har brug for både k&k. Hvad skal børnene bruge k&k til? Det er ikke godt at vide, men Dael har skrevet en bog om børnekultur (og ikke kunst), og hun vil gerne afholde en konference, hvor der skal tales med fælles stemme. Vi må nok gå ud fra, at de på denne konference ikke får henkogte pærer med flødeskum, men at de finder noget andet at sammenligne k&k med. Noget livsnødvendigt. Dael sammenligner selv k&k med mad. K&k er »vores daglige føde«. Så vi skal nok ikke tænke på Bagedysten. Måske er k&k makrel i tomat? Bæredygtig makrel.