Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os straks rematerialisere Oehlenschläger og Holberg i havnen

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fjern skulpturerne

Peter Nedergaard

I USA og Storbritannien fjerner man skulpturer en masse, hvis de fremstiller én, der på en eller anden måde har sagt eller gjort noget, som set med visse nutidige øjne er forkert. Alt åndeligt vraggods fra de to lande driver i disse år før eller siden ind på de danske kyster.

Derfor kan vi lige så godt tage tyrene ved hornene. Foran Det Kongelige Teaters hovedindgang på Kongens Nytorv står to skulpturer. Til venstre Adam Oehlenschläger og til højre Ludvig Holberg. To halvgamle, afdøde hvide mænd. Det er galt nok. Den ene mente ovenikøbet, at man burde hige og søge i gamle reaktionære bøger. Den anden skrev skuespil, hvis personer gjorde sig muntre over kvinder. Godt nok gjorde han også grin med mænd. Men det er naturligvis en uvigtig detalje.

Så for Groft sagt er der ingen tvivl. Skulpturerne bør væk. Så frem med malingen. Og derefter i havnen med dem!

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Folkedomstolens domme blæser i vinden

Bent Blüdnikow

Denne Groft sagt-skribent undrer sig såre over nogle af mediekommentatorernes domme over folk, der udsættes for beskyldninger om krænkelser i sexsager. Ikke så snart havde fem kvinder anklaget Naser Khader for sexkrænkelser, før han blev afskrevet som politiker. Han var en færdig mand i dansk politik, lød det. Således afskrev B.T. ham med overskriften: »Naser Khader er færdig i politik efter anklager« og citerede flere mediefolk.

Det stod i skarp modsætning til alle mediekommentatorer, der straks meldte ud, at Sofie Carsten Nielsen ikke stod for fald, men nok skulle klare sig som forkvinde for De Radikale. Det var efter, at det blev afsløret, at hun havde løjet over for offentligheden om sexkrænkelser i partiet og desuden havde forsøgt at få en ung kvinde til »at klappe i«, da kvinden ville fortælle om en sexkrænkelse foretaget af et etableret partimedlem. Sådan beskrev den unge kvinde et »ubehageligt« opkald fra Sofie Carsten Nielsen.

Hvordan kan det være, at mediernes folkedomstol instinktivt mener, at Khader er færdig, men at Sofie Carsten Nielsen kan lyve og true, men ikke er færdig? Måske fordi mediernes kommentatorer er for tætte på De Radikale?

Denne groft sagt er blevet opdateret 9. juli, da der oprindeligt stod »partichefen« i stedet for »et etableret partimedlem«, og der ikke var tale om partichefen i den pågældende sag. Endvidere er teksten omformuleret, da der oprindeligt stod, at Sofie Carsten Nielsen havde »truet en ung kvinde til tavshed«. De ord har kvinden ikke brugt, men altså beskrevet, hvordan hun opfattede et »ubehageligt« opkald fra Sofie Carsten Nielsen som et forsøg på at få hende til at »klappe i«.