Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os sætte danske erhvervsfolk med pengene i skattely i skammekrogen

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hædersmilliardær

Peter Nedergaard

Med en formue på 16 milliarder kroner er Bent Jensen med virksomheden Linak Danmarks nienderigeste mand. Han gør ikke meget væsen ud af sig, og han mener, at man skal betale sin skat i Danmark, hvis man driver virksomheden her. Han bruger hårde ord mod »De her store koncerner, der har kæmpe omsætning i Danmark, men som ikke betaler skat og sjældent eller aldrig optræder på den årlige liste over Danmarks største skattebetalere«.

Ifølge Bent Jensen driver for megen og for kreativ skattetænkning en kile ind mellem befolkningsgrupperne i samfundet. Groft sagt er enig. Lad os sætte skattetænkende danske erhvervsfolk med pengene placeret til beskatning i Schweiz, Cypern, Guernsey eller De britiske jomfruøer i skammens krog. Og Bent Jensen på en piedestal.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Macron – ’nationaliste’

Hans Hauge

Da Emmanuel Macron holdt sin sejrstale i nationens centrum foran nationens kendte symbol, Eiffeltårnet, var han omgivet af tusinder af nationalflag, franske farver, fransk nationalsang, og han talte om et stærkt og uafhængigt Frankrig. Intet kunne være mere nationalt og fransk. Og hvordan iscenesatte journalister og andre politiske kandestøbere dette fransk-nationale show?

Det var besynderligt nok et tegn på globalisering (som det ikke hedder på fransk – ’mondialisation’ hedder det), internationalisme (som betyder EU) og udadvendthed (mod den frankofone verden?). Under Merkel blev EU til det tyske Europa. Nu bliver det til det franske Europa. Vent blot. Snart skal Mette Frederiksen og Jeppe Kofod til at tale fransk nede i Bruxelles. Sådan som det var i gamle dage under Charles de Gaulle.