Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os endelig høre højttalerforstærkede bønnekald – bare ikke i Europa

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bønnekald i Köln

Christian Marcussen

Tysklands største moské og 34 andre moskeer i Köln får fremover lov til at lave højttalerforstærkede bønnekald.

Dermed vil det islamiske bønnekald lyde i endnu en vesteuropæisk storby, hvilket både store og små kaliffer har haft våde drømme om i 1.400 år.

Nu sker det så, og det er helt uden brug af sværdet. I stedet er det den europæiske befolkning selv, der helt frivilligt afgiver kulturel suverænitet i godhedens og tolerancens navn.

Pyt med, at det islamiske bønnekald er religiøs dominans af det offentlige rum. Pyt med, at bønnekaldet signalerede til besejrede befolkninger, at deres by nu var under muslimsk herredømme. Pyt med det, for det var dengang.

Når det så er sagt, så ER der faktisk noget smukt og eksotisk over at høre bønnekaldets toner i de tidlige morgentimer. Og netop derfor støtter Groft sagt også ønsket om højttalerforstærkede bønnekald.

Bare ikke i Europa. Nogensinde.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Sammendrukkethed

Peter Nedergaard

Journalister deltager tilsyneladende regelmæssigt i ministres afterparties oven på Folketingets åbning. Det har vist sig, efter at politiet måtte standse et sådant natligt party hos fødevareminister Rasmus Prehn, som – med Magnus Heunicke som DJ – var gået støjamok.

Journalister i Danmark er også ofte i svingdøren mellem rollen som først journalister, så spindoktorer for ministre og derefter »kritiske og uafhængige« journalister igen. Eller som skiftevis journalister og lobbyister i interesseorganisationer. Den slags var ikke gået i mange andre lande end i de uformelle relationers ukronede moderland – Danmark. Der kan sikkert siges meget godt om alt dette netværkeri, men kan det også gå over gevind?