Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os dagmarsmindefisere så mange plejehjem som muligt

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagmarsmindeisme

Peter Nedergaard

May Bjerre Eiby skabte plejehjemmet Dagmarsminde med egne penge og risiko. Hun ville skabe et plejehjem som en omsorgsoase. Forehavendet er lykkedes. Det private plejehjem har alt det, som mange kommunale plejehjem savner. Omsorg, nærvær, menneskelighed, ro, stabilitet. Dokumentationen for Dagmarsmindes kvaliteter er efterhånden bundsolid.

Groft sagt vil gerne slå et slag for, at så mange plejehjem som muligt i Danmark oplever en omgang dagmarsmindefisering. Fri af de kolde, kommunale kløer og over i varme, private hænder. For de ældre beboeres skyld. Hvis ældreminister Astrid Krag mener noget med sit job, burde hun gøre det samme. Eksistentialisme er humanisme, sagde Jean-Paul Sartre. Dagmarsmindeisme er humanisme, siger vi.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tyskland According to Gram

Hans Hauge

Vi er blevet godt informeret om det tyske valg. Vi har fået det præsenteret, som det var ifølge Gram. Gram var selv rundt i Tyskland, men kan det passe, nej, det kan det vel ikke, at Gram interviewede forskellige tyske politikere på engelsk? Vi nægter at tro det. Det må være en fejl. Gram havde et hold af eksperter med på tv. Philipp Ostrowicz fra CBS er en sådan. Han præsenteres som dr.phil. i tysk litteratur, men man er da ikke dr.phil. i tysk litteratur. Han hedder dr. Ostrowicz. Og hvorfor skal en ekspert i Robert Musil udtale sig om det tyske valg? Grams eksperter sagde, som man bør sige. De overså, hvad man bør overse. For var det da slet ikke interessant, at AfD blev det største parti i Thüringen? Nej, den slags er ikke interessant ifølge Gram.