Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os dække den radikale identitetspolitiske flanke af og få Henrik Marstal som ny rektor på Kunstakademiet

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Marstal som ny rektor

Bent Blüdnikow

Kunstakademiets rektor Kirsten Langkilde har trukket sig fra posten. Efter dialog med kulturminister Joy Mogensen (S) blev de enige om, at Langkilde holdt op. Kulturministeren delte ikke hendes linje for at tage fat på Kunstakademiets problemer. Det vil sige, at der skal findes en ny rektor. Man kan ikke afvise, at en afdød kunstner som Eckersberg eller Akademiets første leder Saly vil rematerialisere sig og blive udvalgt, men der også nye nulevende muligheder. Den progressive kulturminister, der vil have musicals på Det kgl. Teater, kunne måske pege på Stig Rossen eller Silas Holst.

Personligt vil denne Groft sagt-skribent pege på Alternativets Henrik Marstal, der har været medlem af Statens Kunstfond og desuden skrevet bogen »Breve fra en kønsforræder« (2015). Så har man ligesom dækket den radikale identitetspolitiske flanke af.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Særlig lovovertræder

Peter Nedergaard

I Instruktionskommissionens rapport er der mange eksempler på, hvordan Inger Støjbergs særlige rådgiver har spillet en rolle. I den famøse pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 om, at der skulle ske adskillelse af alle ægtepar, hvis kvinden var under 18 år, ønskede vicedirektør Lene Linnea Vejrum fra Udlændingestyrelsen at bløde sætningerne lidt op, så de blev bragt mere i overensstemmelse med lovgivningen. Hendes rettelsesforslag blev sendt til ministeriet. Herfra svarede Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, i en mail af 25. januar 2016 kl. 20.10: »Kæmpe nej! De skal rette 100 pct. ind efter det, Inger har meldt ud. Færdig. Punktum.«

Groft sagt undrer sig over, hvordan det hænger sammen med ansættelseskontrakten for særlige rådgivere, »der ikke til stillingen er knyttet instruktionsbeføjelser over for almindelige embedsmænd i linjen«.